Přihlásit

U Náměště někdo otrávil dvě mláďata orla (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Náměšťsko
Vzácní orli mořští opět zahnízdili mezi Pozďatínem a Náměští. Už téměř dospělá mláďata ornitologové našli mrtvá. Osud rodičů je zatím nejistý. Jsou kriticky ohroženým druhem, přesto dochází k jejich násilné likvidaci. V dubnu to bylo pět let, co byl jeden nedospělý orel mořský otráven u Smrku, před několika dny se situace opakovala s ještě tragičtějším závěrem. Ornitologové našli dvě usmrcená mláďata přímo na hnízdě. Podle předsedy Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Náměšťské rybníky Vojtěcha Mrlíka byly těsně před vylétnutím.
"Ještě 21. června jsme pozorovali dvě plně vzrostlá mláďata, jenže dopoledne 25. června byla nalezena mrtvá. Jejich těla volně visela přes okraj hnízda," popsal.
Na základě testů se otrava potvrdila. "Použitým jedem byla látka z okruhu karbamátů, která ve vyšších koncentracích způsobuje smrt na následky udušení.
Opravdu pěkná smrt pro tyto vzácné krále vzduchu," poznamenal Vojtěch Mrlík.
Zároveň nevyloučil, že za otravou může stát někdo z myslivců. "Přitom to mají být lidé, kteří jsou zodpovědní za stav přírody i za kriticky ohrožené druhy, kteří v ní žijí. Tohle se děje v jejich honitbách a je to jejich ostuda," mínil předseda Náměšťských rybníků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.