Přihlásit

Dobrá zpráva: opatření kvůli svalovci jsou zrušena (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa zrušila mimořádné opatření, které vyhlásila na konci letošního února v souvislosti s nálezem svalovce u divokého prasete uloveného v Mařeničkách na Cvikovsku. Ve stanovené tříměsíční pozorovací době nebyl na Českolipsku zjištěn žádný další pozitivní nález trichinelózy, veterinární opatření proto byla k 7. červenci zrušena.

"Zmíněná veterinární opatření zpřísnila v místě nálezu trichinelózy nakládání s vnímavou zvěřinou, zejména ve vztahu k evidenci, neškodné likvidaci uhynulých kusů a jejich vyšetřování," říká Jindřich Dvořák, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správa SVS pro Liberecký kraj. Dále byl podle něj vydán zákaz používání těl vnímavých zvířat k újedi (návnada, na kterou myslivci lákají zvířata - pozn. redakce).
I přes zrušení opatření samozřejmě zůstává uživatelům honitby povinnost podle veterinárního zákona veškerou vnímavou zvěř vyšetřovat na přítomnost původce trichinelózy.
Svalovec stočený je parazit, který vyvolává nemoc přenosnou ze zvířat na člověka, tzv. trichinelózu. K nakažení dochází po konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa napadených zvířat. Klinické příznaky u člověka se projevují bolestmi břicha, průjmy, v této fázi je trichinelóza ještě léčitelná. Pokud se larvy dostanou do svalů, příznaky se podobají silné chřipce spojené s bolesti svalů, ztíženým dýcháním a otoky obličeje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.