Přihlásit

Boreliózy zatím moc není, ale nebezpečí hrozí (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klíšťatům na Přerovsku nesvědčí přeháňky. Odborníci však nadále varují

Přerovsko
Procházky na loukách i v lese by měly být bezpečné. Zatím. Výskyt klíšťat je během letních měsíců obecně nižší, situaci momentálně pomáhají také dešťové přeháňky.
Klíšťatům vyhovuje sice vlhko, ale potřebují horko. "Situace je momentálně klidná, je to dáno i tím, že prší. Největší výskyt klíšťat je na jaře a na podzim, v červenci a srpnu naopak bývá pokles," vysvětlila krajská epidemioložka Růžena Haliřová.
MINIMUM HLÁŠENÍ Hlášených onemocnění lymské boreliózy či klíšťové encefalitidy bylo v posledních měsících minimálně, přesto by se lidé po procházce v přírodě měli prohlédnout.
"Obecně platí, že bychom neměli chodit do lesa v šortkách, vždy si obléct něco světlého a dlouhého, protože na tom klíště hned uvidíte. Prohlídka dětí i psů se také nesmí zanedbat, protože sají všechny stupně klíšťat," zmínila krajská epidemioložka. TRAVNATÉ POROSTY Klíště obecné se vyskytuje většinou v listnatých nebo smíšených lesích, v lesoparcích, zvláště v jejich travnatých a křovinatých částech.
Omezeně se vyskytují i v městských parcích či na březích rybníků. Masivně se objevují především v hustých nízkých listnatých porostech, zejména na zarůstajících mýtinách, kde vzrostlejší stromky poskytují úkryt větší zvěři a zároveň se v nich vyskytuje dostatek travin a jiné husté vegetace, která umožňuje silné osídlení hlodavci, dalšími zvířaty a ptactvem.
U dospělých hledají klíšťata k přisátí neobvyklá místa - pod kolenem, podpaží - tedy tam, kde je jemnější kůže. U dětí se přisají kdekoliv.
Během loňského roku byla encefalitida diagnostikována na Přerovsku u dvou lidí, borelióza u devětatřiceti.
"Počty u ní stoupají i díky dobré laboratorní diagnostice, více se na to poslední dobou myslí," uzavřela Růžena Haliřová. Na Přerovsku patří k pásmům se zvýšeným výskytem nákazy okolí hradu Helfštýna a lesy kolem vrchu Maleník.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.