Přihlásit

Výskyt medvěda u Bašky a Janovic vyděsil i potěšil (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když počátkem letních prázdnin zahlédl pětašedesátiletý myslivec Richard Malchar v lokalitě Podhůrou mezi Baškou a Janovicemi medvěda, rozdělil tím lidi z obou obcí na dva tábory. Jeden je rád, druhý má strach.

Baška, Janovice
Myslivecké sdružení v Bašce o pohybu medvěda neprodleně informovalo obecní úřad, který následně obecním rozhlasem varoval obyvatele.
"Samozřejmě jsem to hlášení slyšela. A pokud mám hovořit sama za sebe, momentálně bych na kopec Myšinec, kde měl nimrod spatřit dokonce dva medvědy, kteří k nám přišli asi ze Slovenska, rozhodně nešla. O takovéto setkání bych nestála. Člověk by neměl zbytečně riskovat.
Proto je jenom dobře, že to místní lidé vědí. Protože pracuji v obchodě, hodně zákazníků o tom mluví.
Zaslechla jsem, že se medvědi neobjevili v dané lokalitě zdaleka poprvé. Když se páří, stahují se z hor dolů, takže je někdo další viděl i kousek od přehrady. Na nikoho ale neútočili," řekla včera Deníku Renata Šnytová z Janovic.
Naopak s velkým nadšením přivítala pohyb "chlupatých huňáčů" Anna D., která se do Bašky přestěhovala před čtyřmi roky.
"Mám z toho velkou radost, protože to znamená, že se začíná fauně dařit. I když nevím přesně, jak by se měl turista správně zachovat, když na medvěda ve volné přírodě narazí, do lesa na houby bych momentálně klidně šla. Žádné hysterii z toho nepropadám," zamyslela se žena.

NĚKTEŘÍ RODIČE MAJÍ STRACH O DĚTI
Devětadvacetiletý Marek Takáč z Bašky by byl přesto opatrnější. "Jelikož mám dítě, určitě bych nebyl v klidu, pokud by se nyní samo vydalo do lesů, ve kterých se mají vyskytovat medvědi. Zatím jsem je na vlastní oči viděl jenom v zoologické zahradě, u čehož snad i zůstane. Proto ani nevím, jak bych na případné nečekané setkání reagoval. Až mě tato představa vyděsila. Asi bych si lehl na zem a předstíral mrtvého," řekl Marek Takáč.

***
Jak se zachovat při setkání s medvědem? - nedívejte se medvědovi přímo do očí (může si to vyložit jako záměr k útoku a reagovat protiútokem) - odvraťte se a předstírejte, že medvěda nevidíte, mluvte klidným hlasem - pomalu se vzdalujte, neutíkejte - pokud vás medvěd sleduje, upusťte kus oděvu nebo jiný předmět, který může upoutat jeho pozornost - pokud by vás medvěd napadl, klekněte si na zem, sbalte se do klubíčka, rukama si chraňte krk, lokty dejte ke kolenům

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.