Přihlásit

Když ne lesy, tak možná honitba. Město Opava projevuje vůli pronajímat (týdeník Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opava
Studie Jana Živného má pomoci vedení města při rozhodování, jak s lesním majetkem města naložit. René Binar ji však rozporuje a varuje před podstoupením kontroly nad lesy třetí straně. Zastupitelům předložil komentář ke všem bodům studie, ale i k obecným připomínkám. Například ohledně objemu těžby, kterou kontroluje Inspekce životního prostředí, si všímá nedostatečné kontroly ze strany města. "Vlastník lesa nevykonával kontrolní povinnost a ponechal lesního hospodáře neodborným přístupem zanedbat základní povinnosti," referuje Živný ve zprávě. "Město nemělo kontrolu nad tím, co se v lesích děje. To lesu neprospívalo," doplnil Martin Víteček. Podle Reného Binara je i toto dokladem o tendenčním přístupu ke zpracování materiálu. "Jakýkoli odborník znalý věci by se takové formulaci vyhnul, protože pokud nebyl přítomen v jednotlivých letech, nemůže objektivně posuzovat příčinu zvýšených těžeb," komentuje Binar.

Jak se zjišťovaly stavy zvěře?
Zvláštní pozornost pak Jan Živný věnuje zvýšenému stavu zvěře. Podle něj až trojnásobných oproti normám, což se negativně odráží na stavu porostu. "Zvažujeme proto možnost pronájmu celé honitby," řekl Martin Víteček a stejnou možnost nastiňuje také studie. René Binar s tím nesouhlasí a začíná u samotných čísel. Zpracovatel totiž nepoužil ani jednu z metodik, jejichž prostřednictvím je možné zjistit stavy zvěře.
"Autor ani jednu metodiku nepoužil a pouhou pochůzkou se počty kusů zvěře nedají stanovit. Od roku 2012 se odlov zvýšil takřka dvojnásobně. S přihlédnutím k objemu škod způsobených zvěří, výsledku auditu z roku 2011 a faktům o odlovu z dalších let, musím chtě nechtě konstatovat, že je takový závěr velmi mylný," rozporuje Binar a připomíná další negativní aspekty případného rozhodnutí honitbu pronajmout. Taková varianta je podle něj nepřípustná už jen proto, že vlastník takto kalamitně poškozeného majetku musí mít dokonalý přehled o odlovu zvěře, aby mohl adekvátně reagovat. Pronájmem by tuto kontrolu ztratil. "Rozvíjení dobrého hospodaření a nabídky lovecké turistiky bude mít do budoucna v tržbách rostoucí charakter. Pronájem případné problémy s přemnoženou zvěří neřeší, naopak je může zcela zablokovat," tvrdí Binar s tím, že podporuje setrvání lesů pod dohledem města. Jak ale tvrdí Martin Víteček, jeho zájem je věcný a ekonomický. "V posledních čtyřech letech byly postupně vypracovány tři audity. Rozbor auditů provedl ostravský advokát Karel Ležatka s tím, že nejvýhodnější je prodej části majetku, druhá nejefektivnější cesta má být pronájem a nejhorší možnost je podle analýzy zachovat stávající stav, tedy správu lesů prostřednictvím městské organizace. Tato analýza nahlíží na záležitost čistě z ekonomického hlediska. Prodej sedm set let drženého majetku je pro mě nepřípustný a ruku bych pro takový návrh nezvedl. Na druhé straně je nám v návrzích rozpočtu předkládáno, že bychom měli lesy dotovat šesti miliony ročně. S tím se smířit nechci," doplnil Víteček.

Proč musel René Binar odejít?
Městské lesy, divadlo, technické služby i dopravní podnik přišly v loňském roce o své vedení prakticky v jednu chvíli. Vládnoucí ANO měnilo ředitele městských společností, nejvíce se však diskutovalo právě v případě lesů. S vysvětlování to ale bylo složité, a to natolik, že odvolání Reného Binara rozdělilo i samotné členy ANO. Vedení opavské buňky svůj krok zdůvodňovalo ztrátou důvěry a manažerskými nedostatky. "Domnívám se, že hospodaření lesů by mělo být efektivnější. René Binar se mnou také nekonzultoval záměr nákupu techniky, neinformoval mě o tom, že lesy nedosáhnou na dotaci, se kterou se původně počítalo, a navíc se ucházel o křeslo krajského ředitele Lesů ČR. Jako k manažerovi je k němu má důvěra nulová," vyjmenoval tehdy Martin Víteček. Binar měl také předložit rozhled, který by v horizontu patnácti let zaručoval, že budou lesy samostatné. "Peníze se generují ze zisku, když se les vytěží a je v období růstu, čerpají se finance také z doplňkových služeb a rezerv. Nelze na tak dlouhou dobu dopředu plán sestavit tak, aby operoval s relevantními čísly," kontroval Binar s tím, že město zatím doplácet nemuselo. Výběrové řízení na nového ředitele se již rozběhlo. "Víc než manažera vedení města hledá zkušeného hospodáře. Je potřeba, aby se méně těžilo a pracovalo více ve prospěch lesa," uvedl Martin Víteček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.