Přihlásit

Vlkům se v Čechách daří. Fotopast odhalila mláďata (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Severní Čechy
Unikátní záběry a videa potvrdily, že vlčí smečka na Českolipsku se rozrostla o mladé.
Zdejším vlkům se letos na jaře narodila nejméně čtyři vlčata. Zachytila je fotopast Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.
"Po delší odmlce, kdy se vlci ve fotopastech objevovali jen sporadicky, na nás minulý týden čekalo příjemné překvapení. Na několika desítkách záznamů se objevuje jedno až čtyři vlčata," popsal Luboš Beran z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.
Celkový počet vlků v oblasti Máchova kraje ale přesně znám není. Podle odborníků je totiž dost pravděpodobné, že některá z předloňských a loňských mláďat již smečku opustila či v nejbližší době opustí a budou hledat nová teritoria. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.
Výskyt vlků byl v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj potvrzen v roce 2014. Mají tu dostatek kořisti - divoká prasata, daňky, jeleny, srnce. Právě regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty, je jedním z největších praktických přínosů přítomnosti vlka u nás. Případné škody způsobené chovatelům hospodářských zvířat hradí stát.
V Jizerských horách nebo Krkonoších byly vlčí stopy také v posledních letech zachyceny. Ačkoliv pozorování nebylo hodnověrně doloženo a určitě se zatím nejedná o trvalý návrat šelmy do její pravlasti, podle odborníků je to ale jen otázka času. Poslední vlk byl v Krkonoších zastřelen počátkem 19. století.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.