Přihlásit

Šumava přitahuje návštěvníky. Lákadlem jsou vlci (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvnost Šumavy je i letos vysoká, zájem je o zvířata i přírodu

Šumava
Zatím poměrně vysokou návštěvnost zaznamenávají o letošních prázdninách pracovníci informačních a návštěvnických center šumavského národního parku i jeho strážci. Na Šumavu míří tisíce lidí. Sezona je zatím podobná loňské, která byla rekordní. Velkým lákadlem jsou kromě pěších a cyklistických túr také návštěvnická centra jelenů a vlků v Kvildě a Srní. Uvedl to mluvčí parku Jan Dvořák,
"Strážci z terénu hlásí, že především první týden prázdnin, kdy byly dva dny volna, byl ohromný, co se týče návštěvnosti. I naše informační střediska a návštěvnická centra hlásí vysoké počty návštěvníků. Je evidentní, že Šumava táhne," řekl Dvořák. Nejnavštěvovanější informační středisko parku v Kvildě navštívilo od 1. od 17. července 11 910 lidí, loni to bylo 14 220 turistů. Středisko v Kašperských Horách vidělo v červenci 4136 lidí, loni za stejné období 2764. "Obecně se ale dá říci, že na návštěvnický boom Šumava ještě čeká, protože srpen bývá silnější než červenec," řekl Dvořák. Navíc v Kvildě se v první polovině srpna otevře další tahák - výběh s rysem a rysicí.
Ředitel parku Pavel Hubený je se zájmem lidí o Šumavu spokojený. Letošní návštěvnost by se podle něj mohla vyrovnat loňské, která byla rekordní za posledních sedm až deset let. "Měl jsem trošku obavy, že nám návštěvnost směrem od Prahy a od Plzně stáhne nová CHKO Brdy, ale to se nestalo. Šumava lidi přitahuje pořád," konstatoval.
Od ledna do června letos navštívilo pět informačních středisek parku 88 000 lidí. Loni to bylo za celý rok bezmála 300 000 lidí, v roce 2014 jich bylo kolem 250 000 a v roce 2013 asi 245 000.
Úspěšná jsou i návštěvnická centra. Loni v srpnu se u Kvildy otevřelo centrum zaměřené na jeleny.
Do konce letošního června ho vidělo 90 000 turistů, z toho 47 000 letos.
"Je moc dobře, že vznikají centra, kde máte možnost vidět divoká zvířata jinak než v zoologické. Určitě si nenecháme s rodinou ujít vlky u Srní," uvedl jeden ze zájemců Petr Zelenka z Plzeňska.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.