Přihlásit

Pozor, klíšťata útočí (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko
Nedostatek vláhy v lesích regionu způsobuje také nedostatek hub. Čeho je však až příliš, jsou klíšťata.
"Byla jsem na houbách a kromě prázdného košíku jsem si přinesla čtyři klíšťata. A dvě jsem vyklepala z vlasů. Snad deset let se do mě žádné nezakouslo," prozradila čtenářka Hana.
Aktivita klíšťat je podle Českého hydrometeorologického úřadu, který se mimo jiné výskytem klíšťat zabývá, na stupni šest.
Mohlo by tedy být hůř.
Stupnice totiž dosahuje až do čísla deset. Šestka znamená středně velké riziko. Odborníci doporučují použít repelent, nesedat a nelehat v porostech a nevstupovat do křovin. Večer a ráno je také nutná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Klíšťata přenášejí nemoci - encefalitidu, před kterou ochrání očkování, a lymskou boreliózu. Právě ona je velkým problémem. Borelioza je zákeřná už tím, že proti ní neexistuje očkování. Věda zatím nenašla vhodnou účinnou látku bez vedlejších účinků.
Je to infekční nemoc vyvolaná bakteriemi Borrelia burgdorferi.
Je to nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v České republice. Borelie patří ke spirochetám, což jsou bakterie spirálovitého tvaru, pohybující se pomocí bičíků.

Nejen "klíšťáci", ale i kloš jelení trápí houbaře. Je přemnožen
Kloš jelení neboli létající klíště je druh dvoukřídlého hmyzu.
Jedná se o druh bodavé mouchy, která se živí krví zvířat, především savců, ale i ptáků. Kloš se na hostitele dostává pomocí křídel vyvinutých po vylíhnutí. Po usednutí na hostitele křídla ztrácí.
Kloš je rozšířen v lesích mírného pásu na severní polokouli.
Kloš se živí sáním krve. Jeho hostiteli se v naprosté většině stávají různé druhy jelenů a srnců. V daleko menší míře napadá i ptáky, psy a některá další zvířata. Jedno sání trvá 15-25 minut. Kloš na zvířata nepřenáší téměř žádné nemoci, ale ve větším množství dokáže své hostitele velmi soužit.
Kloš je z hlediska člověka nepříjemný parazit, který útočí především v lese. Poměrně obtížně se odstraňuje a jde těžko rozmáčknout. Nejlepším způsobem, jak kloše zabít, je promnout ho mezi prsty.
Kloší kousanec dokáže způsobit dlouhotrvající svědění. Projevuje se obvykle po několika hodinách až třech dnech jako červená skvrna/vyrážka a může trvat i mnoho týdnů,než zmizí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.