Přihlásit

Užitečnost našich sov. Kalous ušatý (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z našich sov má kalous ušatý největší praktický význam jak celkovým množstvím, tak i rozšířením.
Svým vzhledem připomíná zmenšeného výra. Na hlavě má nápadná péřová ouška. Je rozšířen v celé republice. Při výběru hnízda je skromný a nenáročný. Používá opuštěná hnízda jiných ptáků - dravců a vran.
Hlavní dobou hnízdění je duben, čerstvé snůšky byly však nalezeny i v květnu - snad proto, že v té době jsou už volná vraní hnízda, v nichž kalousi s oblibou hnízdí. Stačí malý remízek v polích, třeba jen skupinka stromů, a když zde hnízdila straka nebo vrána šedivka, můžeme si být jisti, že v příštím roce zde budou vykukovat ouška sedící samičky kalouse ušatého.
Bohužel v dnešní době se už skoro vůbec nesetkáme s remízky, lány polí jsou celé zorané. Kalous začíná hnízdit většinou brzy z jara. Za klidných zimních nocí můžeme slyšet monotónní a donekonečna opakované houkání samečka, které se nese nad tichým zasněženým lesem. V březnu snášejí samičky 5-6 bělostných kulovitých vajíček. Kalous je sova vysloveně užitečná, u které opravdu jen výjimečně zjistíme nějakou změnu v jídelníčku, založeném ponejvíce na myších a hraboších.
Kalousi jsou ovšem vystaveni nebezpečí ze strany myslivců tím, že volí k hnízdění stará hnízda šedivek, zjara myslivci střílejí do těchto hnízd, chtějí se přesvědčit, zda v hnízdě nejsou vrány. Stačilo by ovšem pouze poklepat na strom a hned by bylo jasné, oč běží. V tuhých zimách, s vysokou sněhovou pokrývkou a zledovatělým sněhem padne za oběť hodně sov i dravců. Nemohou se dostat k potravě. Snad by mohla přijít pomoc ze strany ornitologů a zajistit v místech, kde se kalousi zdržují, vhodnou potravu.
Kalousi jsou velmi užiteční a bylo by velmi prospěšné, aby si to uvědomili hlavně ti, kteří rozhodují o jejich bytí či nebytí - zejména myslivci a zemědělci, kteří kladou otrávené návnady proti hrabošům.
Přála bych si, aby si všichni našich sov vážili, všímali si jich a naučili se je rozeznávat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.