Přihlásit

U Schwarzenberské hrobky měli dostaveníčko výmarští ohaři (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Třeboni se u příležitosti oslav 50. výročí klubu výmarských ohařů konala vrcholná soutěž a výstava.

Třeboň
Již půl století u nás funguje Klub chovatelů výmarských ohařů. U příležitosti oslav kulatého výročí se v Třeboni sešli majitelé těchto loveckých psů. V pátek a v sobotu se zde konal Memoriál Roberta Jakoubka a v neděli mezinárodní klubová výstava, na kterou bylo přihlášeno 134 jedinců.
Memoriál Roberta Jakoubka, což je zakladatel klubu v Čechách, je vrcholná soutěž pro toto plemeno u nás a zadávají se zde tituly čekatelství mezinárodního šampiona práce CACIT a reserve CACT. Jak vysvětluje hlavní rozhodčí František Šimek, na čtyřnohé soutěžící a jejich vůdce nejenom z České republiky, ale i ze zahraničí čekalo celkem třicet disciplín, a to v práci v lese, na vodě a v poli. "Patří sem například přinášení lišky přes překážku, práce na pobarvené stopě a také specifické disciplíny pro ohaře, jako jsou vystavování zvěře a postupování za ní," naznačil.
Memoriál se koná podle předsedy klubu výmarských ohařů Martina Kočího v pětiletých cyklech a tentokrát se uskutečnil v Třeboni.
Výkony psů posuzovalo sedmnáct rozhodčích, působilo zde dvanáct pomocníků a na pořadatelství se podílela řada dobrovolníků.
Velký díl na pořádání soutěže odvedli i členové Mysliveckého sdružení Pláně Domanín, v jehož honitbě se soutěž konala. Hospodář spolku Zdeněk Neuman se netajil tím, že pro sdružení je to velká čest, že si klub výmarských ohařů vybral právě je. "Naše honitba má výměru 1405 hektarů, z toho je 500 hektarů lesů, kde se vypracovávaly disciplíny jako například ohrádka, pobarvená stopa, dále máme 600 hektarů polí a pak vodní plochy, kde se prováděly práce na vodě.
Věřím, že jsme naplnili představy pořadatelů a soutěžícím jsme zpříjemnili pobyt v jižních Čechách," zmínil Zdeněk Neuman.
"Již v 70. letech se zkoušelo využití několika psů plemene výmarský ohař ve službách u policie, používají se na vyhledávání drog, měli jsme i mistra Evropy v záchranných pracích, jsou využitelní v canisterapii a v dalších kynologických sportech. Ale jak již říká standard plemene, jsou hlavně určeni jako lovecky upotřebitelní psi. Výmarský ohař patří k nejstarším plemenům v Evropě. Byl to pes lesního personálu a protože v té době platil zákaz nošení zbraně, pes sloužil na obranu například proti pytlákům. Má totiž v povaze zakódovanou ochranu svého pána," uvedl Martin Kočí.
Mezi startujícími měl být i domácí soutěžící Zdeněk Zegermacher s výmarským ohařem Cuba od Márfyho.
Bohužel, tento velice úspěšný pes, který se vloni stal v italském Miláně vicemistrem světa ve třídě pracovní, před čtrnácti dny uhynul. "Absolvovali jsme memoriál Miroslava Kiewega ve Strakonicích a připravovali se na soutěž zde v Třeboni a Cuba dostal torzi žaludku a již mu nebylo pomoci," popsal smutnou událost Zdeněk Zegermacher.
Nominovat se do Třeboně podle jeho slov nebylo vůbec jednoduché, pes musí mít úspěšně splněné minimálně dvě zkoušky a komise posuzuje i účinkovaní na různých soutěžích.
"Je to nejméně pětiletá práce, pes dozrává až tak ve třech letech a dostat se na vrcholné soutěže je složitý proces," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.