Přihlásit

Lovecká výstava na zámku v Hradci (Region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HRADEC
Máte rádi zbraně, jste myslivci anebo jejich příznivci? V tom případě máte jedinečnou příležitost zhlédnout unikátní výstavu s názvem Lovecké zbraně a lov knížat Lichnovských, která je momentálně k vidění v prostorách Bílého zámku v Hradci nad Moravicí.

Návštěvníkům je k dispozici výběr toho nejlepšího ze sbírky knížecí rodiny Lichnovských, o níž je známo, že zámek měla ve svém osobním vlastnictví až do roku 1945. Nutno poznamenat, že dovednost a um puškařských mistrů z Rakouska, Německa, Belgie, Francie, ale samozřejmě i tuzemských tvůrců ze 17. až 19. století, je skutečně pozoruhodná. Vystaveny na odiv jsou rovněž pistole a terčovnice z 19. století, určené pro sportovní střelbu, nechybí ani pár kousků zbraní plynových. Zajímavostí je, že ty mohly být v minulosti vlastněny pouze na základě zvláštního povolení. Nejen pro místní obyvatele budou stát za zmínku také informace o hradeckých puškařích, Bratrstvu sv. Huberta či o hradecké oboře pro vysokou a černou zvěř, která v místních lesích existovala od počátku 18. století až do roku 1892. Výstava je určena i dětem, které mohou obdivovat modely vypreparovaných zvířat, zapůjčených ze soukromého Muzea Safari v Holčovicích. Expozice je navíc doplněna o výběr grafických listů s loveckou tematikou mistra barokní grafiky J. E. Ridingera z 18. století. Výstava je k dispozici do 30. října každý den kromě pondělků, a to od 9 do 17 hodin. V případě zájmu je možno navštívit také komentované prohlídky, které proběhnou 28. srpna a 25. září od 16 hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.