Přihlásit

Bobrům se v okolí Hvězdlic zalíbilo (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Místo vzrostlých stromů mají kolem potoků a rybníků jen soušky. Na chráněné bobry ale obce a myslivci nemůžou.
A zničení hráze musí povolit kraj.

Vyškovsko
Okousávají jeden strom za druhým. Ty jsou suché a nebezpečné.
Posilující populace bobra evropského tak působí velké škody na majetku. Své o tom vědí ve Hvězdlicích.
"Začali kolem potoka ožírat jeden strom vedle druhého. Za poslední dva tři roky okousali šest topolů o obvodu kmene čtyři metry a víc. Jsou suché a my to pak jako majitelé pozemků musíme řešit," přiblížil starosta obce Zdeněk Tejkal.
Na tamním potoce a rybníku už bobr podle jeho slov řádí několik let. "Někdo říká, že přimigroval. Dřív asi byli v Pavlovicích. Druhou variantou je, že ho nějaký ochránce přírody odchytil a přemístil ho k nám," zmínil starosta. V minulosti v Česku a v podstatě celé střední Evropě bobr téměř vyhynul. Kvůli plošné likvidaci.
Na jižní Moravu se vrátil zejména v důsledku opětovného zavlečení v okolních státech a následné migrace. Dnes je přísně chráněný podle českého i evropského práva. "Žijí v okolí rybníka a na potoce mají udělanou kaskádu přehrad. Předloni v zimě se tak stalo, že voda z potoka vytekla.
Zlikvidovali také zeleň kolem potoka i část soukromé zahrady a některé ovocné stromy, které měli chataři kolem rybníka," popsal předseda hvězdlického mysliveckého sdružení František Vrbacký.

Mladí jsou jinde
Je přesvědčený o tom, že škody páchá jen jeden pár bobrů. "Jedná se o teritoriální zvíře, takže mladí se přesouvají jinam," vysvětlil.
Podle opatření krajského úřadu je s jeho povolením možné zrušit stavby, jako jsou hráze, hrady a nory, případně je odchytávat.
"Tím ovšem vznikne problém, kde je vypustit," podotkl Vrbacký. Navíc jednání musí podle něj vyvolat správce toku, který navrhne opatření. "Podle mě se časem legislativa změní. Už jen proto, že jsou mnohem problémovější lokality.
Bobři totiž dělají potíže už i na protipovodňových hrázích," přiblížil Vrbacký.
Podle kraje ale není možné paušálně povolit odstřel bobrů, protože by to znamenalo riziko opětovné devastace populace. "Jediná možnost by mohla být v individuálním správním řízení vedeném v konkrétní věci na základě žádosti. V takovém případě by však příslušný orgán ochrany přírody musel zvážit veřejný zájem na povolení takové výjimky a jeho převahu nad zájmem na ochraně druhu," sdělila mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Windová.
Takové individuální výjimky zatím byly v republice vydané pouze v několika málo případech. V Jihomoravském kraji dosud výjimka k odstřelu bobra posvěcená nebyla.
Podle Tejkala tak jde v podstatě o neřešitelný problém. "Bobr se stále množí a myslivci tuto problematiku řešit nemůžou. Už jen to, že se nesmí rušit bez povolení hráze, je problematické," varoval starosta.
Navíc si všiml, že když už se náhodou část hráze poruší, do rána je jako nová.
"Bobr je velmi pracovité zvíře. Půl metru hráze dokáže dát přes noc zase nazpět," poznamenal Tejkal.
Podle něj nejsou Hvězdlice zdaleka jediným místem na Vyškovsku, kde řeší s bobry problémy. Jako příklad zmínil třeba jejich výskyt v Nemochovicích na rybníku, v okolí Kloboučků nebo na Hlavatce v Brankovicích. "Tam měli vzrostlé stromy a jsou z nich jen soušky. Ukázalo se, že člověk chrání živočicha, který nemá přirozeného nepřítele, a ten se tak přemnoží. Podobné je to třeba i s kormorány," uzavřel Tejkal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.