Přihlásit

Zemědělci hlásí hodně zrna horší kvality (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Třebíčsku pomalu končí žně. Průměrné hmotnostní výnosy budou zřejmě slušné, letní deště ale nejspíš snížily kvalitu zrna

Třebíčsko
I přes proměnlivé letní počasí a mnohde také vydatné množství srážek si dosavadní výsledky žní většina zemědělců na Třebíčsku pochvaluje. Na mnoha místech už navíc mají hlavní sklizeň za sebou. Třeba kombajny Zemědělského družstva z Police vyjely naposledy už v prvních dnech tohoto týdne.
S celou sezónou tam panuje spokojenost. "Vcelku ano. Co se týče výnosů, tak to byly nejlepší žně v historii našeho družstva," pochvaloval si předseda podniku Josef Blažek. Jedním dechem však dodal, že kvalita zrna u několika odrůd jarní pšenice pokulhávala. "Nemáme prakticky žádnou v potravinářské kvalitě, většina je pouze krmná, která se samozřejmě vykupuje za nižší ceny," mínil Josef Blažek.
Hlavním důvodem nepříliš valné kvality prý byly červencové srážky. "Během minulého měsíce nám tady spadlo přes 200 milimetrů vody a platí, že letní deště vyplavují kvalitu a zrno taky zůstává delší dobu na polích, než by mělo, protože na sklízení je příliš vlhké," vysvětlil předseda polického družstva. "Některé odrůdy to vydržely, jiné nadbytek vody nezvládly," shrnul.
Podle aktuálních údajů Okresní agrární komory v Třebíči z tohoto týdne, jsou dosavadní výnosy z letošních žní skutečně nadprůměrné. Na konečné hodnocení je však podle ředitele třebíčské komory Karla Coufala ještě brzy. "Sklizeň je hotová z přibližně 85 procent, zatím to ale vypadá, že zemědělci přesáhnou u pšenic i ozimých ječmenů šest tun, což je solidní. Ještě před několika roky platilo, že při šesti tunách zaznamenaly některé podniky rekordní výnosy, s dnešními odolnějšími úrodami se ale tato hranice zvolna posunuje," poznamenal Karel Coufal.
V okolí Police se tato hranice dostala až k rekordním hodnotám družstva.
U ozimého ječmene dosáhli tamní zemědělci průměrného výnosu 6,7 tuny z hektaru, u pšenice ještě o jeden metrák víc. "Velmi mile nás překvapil ječmen jarní, u kterého jsme zaznamenali 6,7 tuny. Navíc ho máme ve sladovnické kvalitě," připomněl Josef Blažek.
Rekordních hodnot u ozimého ječmene letos dosáhlo také Zemědělské družstvo se sídlem v Hrotovicích a vysoce nadprůměrných výnosů mají radost i družstevníci z Klučova.
Z každého hektaru osetého pšenicí v průměru sklidili 6,9 tuny zrna. "Trošku se nám kvůli dešťům snížila kvalita, ale naštěstí ne výrazně, takže jsme spokojení," potvrdil předseda ZD Klučov Miroslav Svoboda.
Pochvaloval si i výnos z řepkových polí, který činil 3,9 tuny. V okolí Police to bylo 3,7 tuny. "To je pro nás mírné zklamání, ale důvod je jasný. Ve dvacetihektarovém poli bylo třicet divočáků a několik kusů srnčí zvěře a pole po nich vypadalo tak, jak vypadalo," zamrzelo předsedu polického družstva.
Zemědělci, pro které už hlavní sklizeň skončila, nyní pracují hlavně na sběru slámy a druhém letošním sečení luk, ať už na silážování, nebo sušení. "Také už připravujeme pole na setí novou řepkou, což už jsme taky zahájili," podotkl Josef Blažek.
Pokud bude zemědělcům přát počasí, respektive když nebude pršet, mohl by být definitivní konec letošních žní na Třebíčsku otázkou několika málo dnů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.