Přihlásit

Srážek se zvěří přibývá. Auto poškodí i zajíc (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cestování kolem lesů s sebou nese riziko, dopravní policisté mají víc hlášených případů sražené zvěře. Pojišťovny navíc střety zařadily mezi pojistné události, které kryje povinné ručení.

Blanensko, Vyškovsko
Je vyplašená a zmatená. S blížícím se podzimem se vyřítí za snížené viditelnosti z příkopu a řidič má co dělat, aby alespoň nějak zareagoval. Nehod způsobených zvěří na Vyškovsku přibývá. Letos jich je v regionu už bezmála sedmdesát. V loňském roce jich ve stejnou dobu policisté evidovali o třetinu méně. "Nárůst jsme zaznamenali. Jen za prázdniny máme šestnáct takových případů," upozornila mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.
I na Blanensku je letos srážek se zvěří víc. "Od letošního ledna do července evidujeme sedmapadesát případů," řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.
K vyšším číslům přispívají také zemědělci, kteří v blízkosti cest vysévají pro zvěř atraktivní plodiny. Křivka stoupá i proto, že pojišťovny zařadily srážky se zvěří mezi pojistné události, které kryje povinné ručení. Takže řidiči je častěji nahlašují.
"Dřív podobné události krylo havarijní pojištění.
Jenže nemá jej každý řidič, protože to není povinnost," poznamenal mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.
Zprostředkovaný zážitek ze střetu se zvěří má například Jana Tamchynová z Vyškova. "Už je to pár let, co syn srazil srnu. Naštěstí nejel moc rychle. Ani škoda na autě tehdy nebyla moc vysoká. Ale je to nepříjemné. Srna byla nakonec snad také v pořádku, protože po nárazu opět odběhla do lesa," vzpomínala žena.
Včas zareagovat je podle ní obtížné. "Když před auto skočí zvíře, i nejpohotovější řidič má co dělat," upozornila Tamchynová.
To potvrzují i dopravní policisté. Nabádají řidiče, aby byli v rizikových oblastech v okolí lesů opatrnější. "Řidič samozřejmě ne vždy stihne reagovat na to, že mu vběhne do cesty zvíře.
Je ale dobré se situací počítat alespoň v blízkosti zalesněných úseků a také v místech osazených dopravním značením upozorňujícím na nebezpečí. Podstatná je pak samozřejmě rychlost jízdy," varovala policejní mluvčí.
Jednatel Okresního mysliveckého spolu Blansko Jaroslav Zelený s tím souhlasí. "Řidiči by měli jezdit tak, aby srážku předpokládali.
Není to jen srnka, která udělá na autě škodu. Jsou to vlastně všechna větší zvířata včetně zajíce. I takový čtyřkilový ušák může autu jedoucímu sedmdesát kilometrů v hodině urazit kolo," popsal Zelený. Kromě srn a zajíců řidiči často srážejí také divočáky nebo lišky.
Řidiči nemusí volat policii pokaždé, když srazí nějaké zvíře. Nejedná se totiž o typickou dopravní nehodu.
"Policii je ale vhodné volat při větší škodě nebo zranění osob," upozornil Malášek.
I když nemusí řidiči volat policii, měli by sraženou zvěř nahlásit příslušnému spolku myslivců. Ti tělo odklidí. "Řidiči nesmí se zvířetem manipulovat, to by se už dopouštěli pytláctví.
Když zvíře nenahlásí a odvezou, často je doma sní.
Můžou se tak ale nakazit nemocemi přenosnými na člověka. Například svalovcem," vysvětlil Zelený.

Co dělat po srážce se zvěří
Není nutné volat policii. Pouze v případě, pokud vznikne větší škoda nebo se zraní posádka auta.
Sraženou zvěř nahlásit nejbližšímu mysliveckému spolku. Pokud řidič manipuluje se zvěří, dopouští se pytláctví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.