Přihlásit

Výstavu nožů obohatí i tábor lovců kožišin (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbram
Začátek září v Příbrami již tradičně patří nožům a ani letos tomu není jinak. Svědčí o tom plakáty na každém rohu.
Mezinárodní prodejní výstava nožů a chladných zbraní Nože 2016 se koná v sobotu 10. a neděli 11. září. Součástí výstavy jsou zajímavé doprovodné programy. Více nám v rozhovoru prozradil za pořadatele Pavel Formánek, který je předsedou sdružení Nože-cz.

Kde se výstava bude konat a kdy bude přístupná?
Již po jedenácté bude výstava v Kulturním domě Příbram. Přístupná bude v sobotu od 8 do 18 hodin a v neděli od 9 do 12 hodin.

Výstavy nožů již mají v Příbrami tradici. Kolikátá výstava to letos bude?
Letos slavíme malé jubileum, 25. let trvání příbramských výstav Nože. Je to nejstarší výstava na území České republiky a od počátku i největší v České republice co do počtu vystavujících, tak do počtu návštěvníků.

V podtitulu má výstava slovo mezinárodní. Z jakých států byli dosavadní vystavovatelé a koho čekáte letos?
Na předešlých výstavách se prezentovali výrobci nožů z Polska, Německa, Rakouska, Slovenska, Švýcarska, Ruska, Běloruska, Maďarska, Ukrajiny, Lotyšska, Gruzie a Japonska. Letos jsou přihlášeni vystavovatelé z Polska, Německa, Slovenska. Maďarska, Ukrajiny, Gruzie a Pákistánu.
Zahraniční nože a chladné zbraně budou nabízet také čeští prodejci a ti budou nabízet široký sortiment výrobků, hlavně amerických, ruských i evropských firem.

Výstava nožů a chladných zbraní - to je už podle názvu akce určená především mužům...
To se nedá říci. Je určena každému, kdo má zájem, i když mužů, kteří se o nože zajímají, je určitě více. Našim mottem je: Výstava pro odborníky i celou rodinu.
Škála vystavovaných nožů je tak široká, že je mezi nimi nůž jak pro sběratele, tak hospodyně.
Tradiční součástí výstav Nože jsou doprovodné programy.

Podle plakátů tomu letos nebude jinak. Bude v doprovodných programech něco nového?
Zcela nový bude tábor Římanů s ukázkami z tehdejšího života. Po delší době bude k vidění tábor lovců kožešin a také řezba do ovoce a zeleniny, takzvaný carving. Bude také k dispozici více kováren. Zájemci se mohou podívat na www.noze-cz.cz. Tam najdou podrobnosti.

Prakticky ve stejném, termínu proběhne v Příbrami Příbramská svatohorská šalmaj. Není to z hlediska návštěvnosti pro výstavu konkurence?
To zatím nevím. To se dozvíme po výstavě. Domnívám se, že z hlediska návštěvnosti by to nějaká výrazná konkurence být neměla. Na výstavu nechodí jenom lidé z Příbrami a okolí, ale i lidé z celé České republiky, ba dokonce ze zahraničí. Ti jedou cíleně na výstavu nožů. Doufám, že se nepletu. Určitý problém se souběhem obou akcí je kapacita ubytování v Příbrami.
Mimo to, kdo výstavu zná tak ví, že doprovodné programy jsou komornější, je tam zajištěno dostatek občerstvení za přijatelné ceny a nechybí ani živá hudba. Nakonec při vstupném 80 korun pro dospělého a 30 korun za dítě lze za den stihnout obojí, nebo sobotu strávit na Svaté Hoře a v neděli se přijít podívat na nože.

Nože 2016
V doprovodných programech souvisejících s tématem výstavy se představí kováři, výrobci kamenné industrie - nástroje z kamene, trapeři - lovci kožešin, římský tábor, stan zbrojíře, Klub vojenské historie Příbram, řezbáři do dřeva i do ovoce, obrazy a fotografie. Samozřejmě bude zajištěno tradiční i netradiční občerstvení. V sobotu budou během dne hrát tři mimopříbramské kapely (od trampské hudby přes bluegrass až po moderní country) - Od plotny skok, Neznámi ze Slovenska, Svačina Band a v neděli vystoupí kapela Pohodáři. Hudební vystoupení bude probíhat na pódiu ve stanu se stoly a lavicemi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.