Přihlásit

Gigantická zvířata z doby ledové osídlila Brno (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nová výstava na travnaté ploše v Králově Poli ode dneška představí modely vyhynulých zvířat v životní velikosti. Vytvořil je tým sochařů a paleontologů.

Brno
Šestimetrový mamut ve své skutečné velikosti, srstnatý nosorožec nebo šavlozubý tygr. A z těch méně známých například obří pták moa měřící téměř čtyři metry. Realistické modely vyhynulých zvířat z doby ledové si lze ode dneška prohlédnout na nové výstavě v brněnské městské části Královo Pole.
Podle produkční výstavy Lucie Vurbsové to jsou největší a nejzajímavější vyhynulé druhy naší planety.
"Prohlédnout si lidé mohou tvory z doby ledové z různých míst světa," uvedla Vurbsová s tím, že každý exponát doplňuje detailní charakteristika se zajímavostmi a lokací výskytu.
Upozornila na to, že modely vznikaly dle nejnovějších vědeckých poznatků.
"Zvířata jsou vsazena do scenérií připomínající tehdejší životní prostředí. Spolu s mamutem je na výstavě například impozantní jednorohý nosorožec Elasmotherium nebo medvěd krátkonohý. Prohlédnout si zájemci mohou i kostru mamuta, kosti srstnatých nosorožců nebo parohy," dodala Vurbsová.
Modely vytvořil před čtyřmi lety tým dvou desítek sochařů a paleontologů. "Za každou realizací stojí jeden sochař, který spolupracoval s týmem pomocníků a vedl konzultace s paleontology. Nejdřív vždy vznikl zmenšený model, teprve poté ocelová konstrukce, která se obalila polystyrenem a modelovací hmotou. Některé modely dokonce mají zvěřinovou kůži jejich dnešních příbuzných," uvedl provozní ředitel projektu Giganti doby ledové Ladislav Derner. Doplnil, že nejnáročnější je při přípravě výstav přemisťování modelů, které se děje pomocí jeřábu.
Atmosféru období před 2,5 miliony lety umocní speciální nasvícení, zvukové efekty a filmová projekce.
"Byli jsme kdysi se synem na výstavě dinosaurů a často chodíváme do Anthroposu - na mamuta a podívat se na Burianovy obrazy. Syn má tuto historickou éru strašně rád, takže zřejmě nevynecháme ani tuto výstavu," řekla s úsměvem Brňanka Kateřina Cieglerová. Vstupné pro dospělé je 140 korun, pro děti devadesát korun. "Děti vysoké do sto centimetrů mají vstup zdarma. Nabízíme i zvýhodněné rodinné vstupné - dva dospělí a dvě děti za 370 korun. U školních skupin nad patnáct dětí lístek stojí šedesát korun," dodala Vurbsová.
Výstava v Brně potrvá do 15. ledna 2017, otevřena je denně od devíti hodin dopoledne do sedmi večer.
Před brněnským uvedením byla výstava na Lipně a z Brna pravděpodobně poputuje do Bratislavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.