Přihlásit

Obora Kralice už je letos nepřístupná (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU
Pokud jste během prázdnin nestihli navštívit krásné přírodní prostředí Obory Kralice nad náměšťským zámkem, tak letos už to nestihnete. Do obory je povoleno vstupovat jen v červenci a v srpnu. Lov zvěře tam ale probíhá celoročně, takže vstup je jen na vlastní nebezpečí každého návštěvníka.

Vstup do obory je časově omezen z důvodu ochrany při kladení mláďat, odlovu daňčí zvěře a nebezpečí úrazu střelbou. Přesto pobyt v těchto místech dává návštěvníkovi pocítit něco z dávné mohutnosti a síly přírody, jak ji ve středověku znali naši předkové i zde, uprostřed Evropy.

Už před husity
Obora Kralice je velmi starý objekt a podle některých badatelů musela být založena již před husitskými válkami. Nedaleké městečko Mohelno má totiž ve znaku daňka od roku 1417. Tehdejší majitel, Petr z Mohelna, přívrženec krále Zikmunda, vyžádal, aby byl městečku udělen nový znak. Král svolil, aby městečko přijalo znak Petrův se sedícím daňkem ve středním zlatém poli. Dančí zvěř na Mohelno a náměšťské panství pravděpodobně dovezl Jan mladší z Meziříčí, který od roku 1377 vlastnil Náměšť a od roku 1398 také Mohelno. Pobýval velmi často na válečných výpravách v Lombardii v severozápadní Itálii a je možné, že dančí zvěř byla součástí jeho válečné kořisti. Nyní je obora režijní honitbou Lesní správy Náměšť.
Ten, kdo od parkoviště nad náměšťským zámkem zamíří cestou k blízké bráně Obory, si jistě kolem sebe všimne i některých ponechaných torz odumřelých stromů. Obora samotná je přírodní památka, kde se kvůli tesaříkům obrovským, páchníkům hnědým a dalším vzácným broukům ponechává rozpadající se dřevo. Zvláštní ochraně podléhá přes sedm set velmi starých dubů a habrů s obvodem kmene nad 300 cm.

Obora. Nyní vstup zakázán!
Návštěvník obory, jehož kroky v těchto dnech zastaví varovná cedule, může vzít zavděk alespoň procházkou strání pod lesní správou. Nedávno tam bylo vysazeno 238 sazenic lesních i okrasných dřevin, jako je lípa malolistá, dub zimní, jeřáb břek, habr obecný, javor klen, jírovec maďal a také některé druhy rododendronů. Část obnoveného parku sice už není v ochranném pásmu, ale přesto i tam lesníci citlivě ponechali některá torza stromových velikánů. Důvodem byl i fakt, že přímo v jedné ze zámeckých budov se vyskytují i chránění netopýři, kterým dutiny ve vykotlaných stromech v okolí také přijdou vhod.
Veškeré stavby, budovy a porosty kolem zámku tvořily promyšlený celek. Ostatně, i dnešní lesní správa má své sídlo na bývalém lesním úřadě. Haugwitzové ztvárňovali prostor kolem zámku k vlastnímu obrazu, snažili se kultivovat bližší i vzdálenější krajinu v jeho okolí. Estetické záměry přitom dokázali šlechtici skloubit s uvažováním dobrých hospodářů. Traduje se, že kaštany a žaludy z jírovců a dubů vysazených v nejbližším okolí zámku používali Haugwitzové jako krmení pro zvěř v kralické oboře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.