Přihlásit

Lovci pytláků: Na Bangkaru se slilo několik dní a nocí v jeden dlouhý a náročný den (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tým zoologů složený i ze Severočechů Terezy Švejcarové, Tomáše Ouhela a Františka Příbrského dopadl v jihovýchodní Asii skupinu pytláků želvích vajec. Historicky je to první úspěšný případ zatčení pytlácké skupiny na Sumatře.

Představte si neobydlený a neprobádaný tropický ráj. Ostrov, kde nenajdete plantáže, netěží se tam dřevo ani tam nikdy nikdo trvale nežil. Zato je to jedno z posledních míst na planetě, kde ve volné přírodě přežívají loskutáci niaští. Písčité pláže ostrova jsou také významným líhništěm hned tří druhů mořských želv.
Jedná se o ostrov Bangkaru, který leží v Indickém oceánu asi sedmdesát kilometrů od pobřeží Sumatry. Kvůli rozbouřenému moři a skalnatému pobřeží je ostrov přístupný jen z několika málo míst, ale i přesto na něj přijíždějí skupiny pytláků, kteří sbírají želví vejce a chytají divoké ptáky.
Poté, co od letošního dubna začaly ostrov drancovat stále nové skupiny pytláků, rozhodla se česká nezisková organizace Lestari s podporou Zoologické zahrady v Liberci Bangkaru od pytláků ochránit. Spolupracovala přitom s indonéskou nevládní organizací HAkA. Ta na ostrově zajišťuje malou stanici se dvěma strážníky. Podle zooložky Terezy Švejcarové z liberecké zoo, která se mise na Bangkaru účastnila, se na monitorovaných plážích po dobu více než dvou měsíců nepovedlo zaznamenat ani jedno líhnutí želvích mláďat. A to i přesto, že kladení vajec dobrovolníci zaznamenali.
"Na ostrov připlouvají klást svá vejce tři z celkových sedmi druhů mořských želv. Průměrně tam vejce klade patnáct až pětadvacet želv denně. Pytláci během čtyř měsíců stihli z ostrova odvézt více než 120 tisíc želvích vajec," popisuje Tereza Švejcarová.
Pytláci, kteří na ostrov přijíždějí, si staví provizorní přístřešky, kde několik dní přečkávají a hledají svou kořist. Na okolních ostrovech mají navíc své informátory, a tak bylo pro tým dobrovolníků velice složité naplánovat proti nim zásah. Většinou se totiž o každé chystané akci na jejich odhalení dozvěděli předem a svůj lov odložili.
"O přípravě tohoto zásahu vědělo pouze několik lidí z indonéského námořnictva a nevládních organizací.
S tímto týmem jsme celou akci několik dní tajně připravovali a až po několikadenním stopování v džungli a bažinách se nám podařilo překvapit tři spící pytláky i s jejich lupem v podobě 1 212 želvích vajec v jejich provizorním kempu," doplnil k akci Tomáš Ouhel z liberecké zoologické zahrady. Pytláci byli okamžitě předáni policii. Následně došlo i k podání trestního oznámení na organizátora celého gangu ze sousedního ostrova Tuangku. Všem zatčeným pytlákům hrozí tresty odnětí svobody až na šest let. V historii Indonésie je to poprvé, co se podařil takový zátah proti pytlákům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.