Přihlásit

Blíží se čas tradičních svatohubertských bohoslužeb (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pelhřimovsko
Nejméně na třech místech Pelhřimovska se v duchu s tradicemi uskuteční na sklonku října svatohubertské mše.
S předstihem připravují tyto bohoslužby v Pelhřimově, v Kamenici nad Lipou i ve Vyklanticích.
Okresní myslivecký spolek Pelhřimov chystá svatohubertskou mši letos už podvaadvacáté a stejně jako v minulosti v kostele svatého Bartoloměje.
Mše se uskuteční v neděli 30. října od devíti hodin.
"Svatohubertské mše pořádáme v Pelhřimově ve spolupráci s farností nepřetržitě od roku 1995. V tomto směru patříme mezi nejpilnější a nejvytrvalejší v celé republice," poznamenal za organizátory z pelhřimovského okresního mysliveckého spolku František Dohnal.
Nic se na tom nezměnilo ani poté, co letos přišel do Pelhřimova nový vikář Vítězslav Holý, který v létě vystřídal Jaromíra Stehlíka. "Ten naopak nabídku na spolupráci přivítal," dodal Dohnal.
Při hubertské mši v Pelhřimově bude troubit Lovecké trio Praha.
Už o den dříve, v sobotu 29. října, se bohoslužba nesoucí název Svatohubertská troubená mše svatá uskuteční v kostele Všech svatých v Kamenici nad Lipou.
Tam připravila farnost ve spolupráci s družinou mladých myslivců, která působí v rámci kamenického pracoviště SPŠ a SOU Pelhřimov, stylovou mši potřetí a připojila k ní slavnostní doprovodný program.
Zahájení a řazení průvodu se uskuteční v půl druhé odpoledne na zámeckém nádvoří, o čtvrt hodiny později se slavnostní průvod vydá směrem ke kostelu Všech svatých.
Vlastní mše, kterou bude celebrovat kamenický farář Václav Šika, začne v patnáct hodin a o hodinu později bude pro všechny připravené občerstvení na farské zahradě.
Také ke svatohubertské mši v Kamenici nad Lipou bude patřit stylová hudba, takže i tam zahraje Lovecké trio Praha a dále Třeboňští trubači a žáci ZUŠ Kamenice nad Lipou.
O posledním říjnovém víkendu, konkrétně v neděli 30. října, se koná svatohubertská mše i ve Vyklanticích. Tam pořádá myslivecký klub svatého Huberta bohoslužbu potřetí, novodobá tradice je tak stejně dlouhá jako v Kamenici nad Lipou.
Vlastní mše v kostele svatého Jana Nepomuckého, která je určena pro všechny myslivce z Mikroregionu Stražiště, začíná ve 14 hodin. Sloužit ji bude místní farář Siard Dušan Sklenka a také ve vyklantickém kostele bude troubit Lovecké trio Praha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.