Přihlásit

Bezvládí pominulo, v honitbě už lze lovit (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Škoda v honitbě ve Velké nad Veličkou dosáhla pětaosmdesáti tisíc korun

Velká nad Veličkou

Dvě valné hromady za tři dny. Tak vypadal konec minulého týdne ve Velké nad Veličkou. První valnou hromadu Honebního společenstva Bozatín, které sdružuje majitele honebních pozemků, svolala obec na středu pátého října. Hned ze začátku se však zvrhla v několikahodinové čekání na dokončení registrace členů. "Co se tady děje, to není valná hromada. To si měli vyřídit dopředu a ne udělat pro lidi takovou šaškárnu," popsal Pavel Zdeněk z Velké.
Na vině byl především pozdní příchod některých členů a jejich zdlouhavá registrace. Ta je nutná pro přidělení odpovídajícího počtu hlasů pro hlasování.
Hlavními body programu bylo odvolání a volba nového honebního starosty a místostarosty, navržení a projednání nové nájemní smlouvy s Velickým mysliveckým spolkem.
Honebním starostou byl ještě před valnou hromadou Dušan Prášek. Toho na jeho post letos vrátilo rozhodnutí soudu, které zneplatnilo výsledek valné hromady z prosince roku 2014. Ta Práška odvolala a na jeho místo zvolila 891 hlasy Josefa Halíčka. O post starosty se tehdy ucházel i Prášek, získal sedmnáct hlasů.
Schůze však nebyla podle soudu řádně svolaná.
Soud však také zrušil usnesení o pronájmu honitby Mysliveckému spolku Majír. To vyústilo v půlroční bezvládí. Neměl kdo vykonávat právo myslivosti čili chov, ochranu i odlov zvěře.
Od neděle se však myslivci do honitby vrátili. Po Mysliveckém sdružení Majír, jehož předsedou byl také Dušan Prášek, převzal starost o honitbu Velický myslivecký spolek. "Více než dvacet z osmadvaceti členů Majíru s kroky a chováním pana Práška nesouhlasilo.
Proto se většina členů rozhodla založit nový spolek," uvedl předseda spolku Martin Bančák. Dušana Práška se redakci nepodařilo s žádostí o vyjádření zastihnout. Myslivecký spolek v čele s Bančákem se chce zaměřit na odstraňování škod po půlroční přestávce. "Je tam přemnožený daněk, objevuje se vysoká. Podle toho, co nám povolí odbor životního prostředí, budeme regulovat stav zvěře. Musíme také nakoupit jadrné objemové krmivo a siláž, abychom mohli zvěři dodat, co potřebuje," vysvětlil Bančák. Podle honebního starosty Josefa Halíčka dosáhla škoda v honitbě pětaosmdesáti tisíc korun.
V pátek sedmého října se konala valná hromada svolaná Práškem ještě jako honebním starostou. Hlavním bodem byl pronájem honitby Majíru. Problémy však nastaly už při volbě návrhové komise. "Člen komise byl volený opakovaně a pro nesoulad ve sčítání hlasů, narušování schůze přítomnými členy, nebylo možné řádně hlasovat. Poté došlo i na slovní napadání svolavatele pana Práška," stojí v zápise z valné hromady.
Schůze skončila předčasně.
Velický obecní radní Petr Šmidrkal označil situaci mezi myslivci za velice nepříjemnou. "Jsou tam dva tábory, které jsou proti sobě bezmála již tři roky. Podle mého názoru je řešením úplně nové vedení, tak aby ti lidé k sobě našli postupně úctu," navrhl Šmidrkal.
Schůze 5. října: odvolání honebního starosty Dušana Práška, pro 810, proti 258; zvolení Josefa Halíčka jako honebního starosty, pro 850, proti 362.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.