Přihlásit

Kachní farma v odlišném stylu (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V dřívější době ve velkochovech hojně využívané spojení chovu kachen s chovem ryb v takzvaném kaprokachním hospodářství je již delší dobu minulostí. To platí i pro podnik Rybářství Třeboň, který v tomto systému na svých rybnících vykrmoval 450 tisíc pekingských kachen ročně. Dnes v původním areálu s kapacitami pro líhnutí a odchov pekingských kachen v Mokřinách nedaleko Stráže nad Nežárkou najdete divoké kachny a brojlerová kuřata.

Kachní farma vybudovaná již zmiňovaným podnikem Rybářství Třeboň má i po čtyřiceti letech využití.
"Protože většina z tehdy vyprodukovaných bílých kachen putovala do bývalých zemí RVHR se změnou režimu po roce 1989 se chov pekingských kachen u nás prakticky zastavil Aby se využily ustájovací kapacity, haly se v devadesátých letech postupně přebudovaly a osadily se technologií pro výkrm brojlerových kuřat Doplňkově se pro tři nově založené podnikové honitby líhla a odchovávala kachňata březňaček. S útlumem chovu pekingských kachen postupně odcházeli zaměstnanci až jsem na farmě zůstal nakonec sám. Po domluvě s tehdejším vedením třeboňského podniku jsem si areál pronajal a pokračoval jsem v zavedeném výkrmu brojlerových kuřat a v líhnutí a odchovu březňaček ve své režii," zavzpomínal Jan Zimmel, který má areál pronajatý od roku 2009.

Produkce 80 tisíc kachňat
Základ rodičovského chovu divokých kachen na farmě Mokřiny položilo hejno z Blatné. Momentálně chovatel líhne osmdesát tisíc divokých kachen,
z nichž patnáct tisíc prodá jednodenních, dále stejné množství ve věku dvou týdnů a nadpoloviční většinou uspokojí zájem o třítýdenní a čtyřtýdenní kachňata. Podle jeho slov zákazníci upřednostňují větší kachňata, protože je nemusí držet doma pod elektrickou kvočnou a mohou je vypustit rovnou na rybník Kachny do chovu si chovatel líhne sám. Má dvě chovná hejna, z nichž jedno tvoří jednoleté a druhé dvouleté kachny. Každý rok obměňuje starší hejno kachnami z posledního líhnutí.
"Někdy koncem června ponechám 1500 vysexovaných kachniček (sexují se kloakální metodou první den po vylíhnutí). Dále pro obměnu krve nakupuji násadová vejce z tuzemských chovů, z nichž ve finále ponechám asi 300 kačerů. To je dostatečný počet pro zachování poměru jednoho kačera ku čtyřem kachnám," pokračoval Jan Zimmel.
V listopadu chovatel převádí rodičovské hejno kachen z odchoven do snáškových hal. Protože divoké kachny se pojímají na vodě, vodní výběh je nutností. V rámci preventivních opatření minimalizujících zavlečení onemocnění do chovu jsou však výběhy zakryté sítěmi, jež brání vniknutí volně žijících ptáků. Od poloviny prosince připravuje kachny ke snášce, a to zkrmováním snáškové směsi a postupným prodlužováním světelného režimu. Přitom jsou ustájené v hale na slamnaté podestýlce, na níž mají snášková místa vymezená jednoduše laťkami.

Jen kachny odpovídajícího exteriéru
Násadová vejce se na uvedené farmě začínají sbírat od poloviny března. Líhnutí probíhá v původních líhních Petersime s kapacitou po 25 tisících násadových vajec. V před líhních se vejce inkubují 25 dnů při počáteční teplotě 37,6 °C a vlhkosti 55 stupňů. Od 20. dne se teplota snižuje o jednu, dvě desetiny na 37,4 ° C. Chlazení vajec drůbežář Jan Zimmel řeší vyvezením naklápěcích vozíků na chodbu, kde je ponechá po dobu asi 15 minut dvakrát denně větrat V dolíhni, kam se vejce překládají na poslední dva dny inkubace, se počáteční teplota 37,2 ° C snižuje na 36,8 °C a současně se zvyšuje vlhkost
Letos na kachní farmě Mokřiny líhli první kachňata osmého dubna. Ta, která se neprodají první den, se převážejí do odchovny, kde na drátěných, pogumovaných roštech stráví maximálně čtyři týdny. Zpočátku se kachňatům v hale udržuje teplota na úrovni 30 °C, od desátého dne se p vypouštějí do travnatého venkovního výběhu a během tří týdnů si navyknou na venkovní teplotu. Pokud jde o prevenci zdravotního stavu, vakcinují se pouze starší kachňata, ti. 25. den po vylíhnutí, proti botulotoxinu.
Jak již bylo řečeno, líhnutí březňaček trvá celkem deset jedenáct týdnů. Je to i z toho důvodu, aby do začátku září, kdy se kachny smějí lovit byly již přepeřené, což je ve 120 dnech věku.
"Abychom do naší volné přírody nevysazovaly něco, co tam nepatří, každoročně na farmu jezdí specialista, kterému v rámci uznávacího řízení do chovu projdou rukama všechny kachny rodičovského hejna Do chovu se kachny vybírají v říjnu, základním selekčním kritériem je jejich exteriér, respektive odpovídající zbarvení a hmotnost která u ptáků v optimální kondici odpovídá 1,4 kg u kačera a 1 kg u kachny," doplnil na závěr zakladatel KF Mokřiny, s. r. o. 

***
Klíčové informace
Kaprokachní hospodářství představovalo chov kachen na kaprových rybnících. Kachny odstraňovaly měkké vodní porosty, které jim sloužily za potravu a vytvářely tak lepší podmínky pro rozvoj planktónu. Využitím přirozených zdrojů potravy na rybnících se v chovu kachen dosahovalo nejen snížení nákladů na krmiva, ale podporovala se i pevná konstituce a zdraví ptáků. Kachní trus obohacoval vodu i dno rybníků o živiny, čímž přispíval ke zvyšování rybniční produkce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.