Přihlásit

Tachováci, přijďte si ověřit, co víte o ptactvu města (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachov
Chodíme každodenně po svém městě a mnozí si vůbec nevšímají, že tu s námi žije veliká spousta jiných živých tvorů. A ptáci jsou z nich díky svému zpěvu a zbarvení asi nejnápadnější. Někteří z nás si jich všimnou jen pokud jim "škodí" třeba tím, že jejich trus jim znečistí parapet, nebo si třeba rorýsi nebo některá ze sýkorek "dovolí" postavit hnízdo ve větracím otvoru paneláku v kterém bydlí.
Většina lidí však živočichy žijící s námi v našem městě vnímá pozitivně a jsou i tací, kteří ptákům pomáhají vyvěšováním budek nebo zimním přikrmováním. A mnozí se radují z přítomnosti ptáků ve městě a rádi si je na krmítku prohlédnou, nebo si poslechnou s příjemným pocitem jejich zpěv.
Ale které druhy ptáků tedy v Tachově žijí, a kolik a kde jich je? Na tuhle otázku mají odpověď v tachovském muzeu Českého lesa. Jeho přírodovědné oddělení si stanovilo zjišťování složení hnízdícího ptactva ve městě Tachově jako dlouhodobý úkol. Začal již v roce 1975 a od té doby jsou ptáci sčítáni na pokusných plochách až dodnes. A k tomu v letech 2008 -2011 sedm tachovských členů České ornitologické společnosti provedlo mapování pro hnízdní atlas, takže byl získán přehled o rozšíření ve všech částech města. Poslední částí výzkumů bylo mapovací sčítání provedené v letech 2014-2016 na ploše zhruba jednoho čtverečního kilometru umístěné tak, aby zahrnula rozhodující část města od ulice Tovární až po pravý břeh Mže. Plocha byla zvolena tak, aby zahrnula nejrůznější typy městských stanovišť od panelových sídlišť až po příměstské parky.
Je toho tedy hodně, co o ptactvu našeho města v tachovském muzeu víme a chceme tyto poznatky také sdělit jeho obyvatelům. V příštím roce vyjde další číslo Sborníku muzea Českého lesa, v němž bude článek o složení hnízdního ptačího společenstva v Tachově. Ale už dříve se budou moci zájemci o ptačí obyvatele svého města dovědět velmi mnoho na výstavě, na jejíž otevření vás chceme pozvat.
Výstava zvolila netradiční název "To koukáte Tachováci, jaký tady žijou ptáci.". Bude na ni prezentováno přes 50 ptačích druhů, které byly při hnízdění zastiženy v Tachově. Každý druh bude představen na fotografii.
Snímky pocházejí z dílny tachovského ornitologa Karla Machače, který se fotografováním ptáků zabývá již řadu let. Dále na leteckém snímku Tachova budou vyznačeny místa hnízdění každého druhu v letech 2014 - 2016.
Můžete si tedy na mapě najít, které druhy si k svému hnízdění zvolily právě vaši ulici a třeba i přesně vaši zahradu. A u početnějších druhů bude i graf vyznačující, jak se měnila početnost jednotlivých druhů od roku 1975 dodnes. Výstava je doplněna i kolekcí vycpanin, která představí více než polovinu prezentovaných druhů.
A kdy se výstav dočkáte? Již za pár dní. V úterý 25. října od 17 hod je v Muzeu Českého lesa vernisáž této výstavy. Její součástí bude i prezentace, na níž Karel Machač promítne řadu záběrů ze svého bohatého ptačího fotoarchivu.
Výstava pak v muzeu potrvá až do konce roku. Přijďte se tedy na ni podívat, budete srdečně vítaní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.