Přihlásit

Myslivci dají vědět o naháňkách přes sms (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká Lípa
Lovecká sezona je v plném proudu. Lidé, kteří se chystají do lesů, by si proto měli dávat pozor. S obdobím honů se pojí zranění jak na straně myslivců, tak náhodných návštěvníků honiteb.
Úrazů, včetně těch smrtelných, rok od roku přibývá, často vinou nedbalosti nebo neinformovanosti.
Honitby sice musí být ohlášeny na obecním či městském úřadě, zákon však nestanovuje povinnost na ně upozorňovat veřejnost, a je tak jen na obcích, zda tuto informaci předají.
"V České Lípě, když plánujeme naháňku, snažíme se o honu obeznámit co největší skupinu lidí. Bohužel znám i případy, kdy se naopak po této informaci lidi do lesa jdou zvědavě podívat, což je opravdu nebezpečné," uvádí Jakub Máslo, referent rybářství a myslivosti v České Lípě.
O plánovaných honech začaly některé obce účinně informovat prostřednictvím nového chytrého komunikačního kanálu, mobilního rozhlasu, který využívá sms.
Mezi obyvateli je o službu zájem, textové zprávy z úřadu v Zahrádkách odebírá už 170 lidí. "Rozesíláme hlavně zprávy týkající se kulturních akcí, termínů mimořádných svozů odpadu nebo výluk v hromadné dopravě a uzavírek silnic," uvádí místostarosta Zahrádek Robert Srnka a dodává: "Nyní naháňku nahlášenou nemáme, ale pokud se k nám o ní informace dostane, určitě bychom sms rozhlas na takovou informaci využili," doplnil místostarosta. Černá zvěř se v posledních letech rozmnožila a nebojí se už ani přijít do těsné blízkosti rodinných domů. Právě proto se hony přesouvají i do obytných obcí. Právě v takových případech je zapotřebí informovat obyvatele o honu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.