Přihlásit

Prasata znovu rozryla Mníšek (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáků v regionu díky zvýšeným odstřelům ubylo. Začínají se ale opět stahovat do blízkosti lidí

MNÍŠEK POD BRDY
"Proběhne druhé kolo nočního odstřelu divočáků. Přísný zákaz vstupu na Pivovárku!" Takovou zprávu prostřednictvím SMS InfoKanálu již obyvatelé Mníšku pod Brdy v minulosti dostali a brzy se rozhodne, zda akce v centru bude pokračovat.
Situace se tam totiž zhoršila. "Divočáci už do středu města opět začali chodit ve velkém a není to příjemné. Našli si jiné místo na kraji Pivovárky, přímo před obchoďákem u parkoviště. To během jedné noci neuvěřitelně zruinovali. A stěžovali si i lidé odjinud," líčí mníšecká místostarostka Daniela Páterová. Radnice proto svolává na příští týden poradu. "Tam si řekneme, co je třeba podnikat dále. Musíme se poradit, jestli se sejdeme s myslivci a odhodláme se k dalším odstřelům," plánuje místostarostka. Podle ní je těžké určit, zda se zvířata vyhnula části pod zámkem, kde lovci tři divočáky na jaře zastřelili, a přišla z druhé strany: "Tehdy tam přestala chodit. Pochopila, že je to nebezpečné."
Už před více než rokem přitom referent Městského úřadu Černošice, který má myslivost v mníšeckém regionu na starosti, nařídil zvýšené odlovy a myslivci jeho požadavky ještě překročili. "Od dubna 2014 do konce března 2015 bylo v našem regionu uloveno 1997 divočáků, v následujícím mysliveckém roce to bylo ještě o 753 kusů více," komentuje více než 38procentní nárůst referent Ivo Hrzán.
"Situace v naší oblasti je velmi podobná předchozím letům. Možná je to o malinko klidnější. Všechna ta opatření jsou vidět, ale teď se prasata začnou stahovat do vesnic a města. To už je přirozený jev a je třeba s tím počítat. Mníšecký mikroregion v tomto směru stále podniká kroky. Pořád vyplácíme myslivcům takzvané zástřelné," prohlásil tajemník Svazku obcí Mníšeckého regionu Miloš Navrátil. To znamená, že pokud střelec ukáže dokument od státní veterinární zprávy a číslo povinné plomby, dostane příspěvek na náklady spojené s odlovem, který je 200 korun.
Podle Ivo Hrzána se z celkového pohledu stav na Mníšecku o hodně zlepšil především díky myslivcům. "Redukování stavů černé zvěře je jen a pouze na člověku. Zima není, nemoci nejsou, ani predátoři nejsou. Myslivců je málo, stárnou a mladí se k nim nehrnou. Musíme si uvědomit, že je to stále jen dobrovolná zájmová činnost. Když chodíte do práce, tak na lov půjdete jednou týdně, protože jinak byste v zaměstnání usínal," míní s tím, že většina nimrodů peníze za ulovené kusy investuje zpátky do přírody, když kupují krmení či medikamenty pro jinou zvěř.
"Spousta lidí proti myslivcům vystupovala, ale teprve teď si začínají uvědomovat, že jim pomáhají. Třeba v Mníšku to tamní obyvatelé už pochopili. Všichni na ně nadávali, a oni je tam de facto spasili," myslí si Hrzán.
Letos se zatím podařilo odstřelit asi polovinu z loňského stavu - 1500 kusů. Doba největšího odlovu připadá na podzimní a zimní měsíce, kdy myslivci začnou dělat naháňky a společné lovy.
"Myslím si, že v probíhajícím mysliveckém roce už čísla odlovených divokých prasat nebudou tak velká. Jejich stavy totiž klesly. Výše odlovu se totiž musela někde projevit. Minulý rok byl rekordní," říká Ivo Hrzán.
Sám se odhodlal ve svém volném čase pořádat diskuze s obyvateli postižených oblastí. Tu premiérovou absolvuje 21. října v Psárech, kde je momentálně problém s divočáky nejpalčivější.
"Přišel jsem na to, že je dobré veřejnost s těmi kroky seznámit. Nikdo lidem neříká, co mají dělat, když jim prase vnikne na pozemek a způsobí tam škodu. Po konzultaci s paní místostarostkou a tamními myslivci jsme přikročili k uspořádání takového semináře pro širokou veřejnost. Jsem připravený na to, že lidé budou brblat, ale pokusím se jim co nejvíce pomoci," dodává Ivo Hrzán.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.