Přihlásit

Vlčí smečka na Šluknovsku: Chodí k nám ze Saska, jsou plašší (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šluknovsko
Okolím Šluknova běhá vlčí smečka. Tuto zprávu doprovodila na sociálních sítích nejasná fotka. Přestože na fotografii zřejmě není přímo vlk, ale pes, v některých částech Šluknovského výběžku se vlci opravdu pohybují.
Pohyb vlků v okolí Rumburku a Šluknova se prozatím stoprocentně prokázat nepodařilo. A to i přesto, že na německé straně hranice je jejich výskyt více než pravděpodobný.
"Rozhodně není vyloučené, že vlci jsou i ve východní části Šluknovského výběžku.
Naopak potvrzený je v západní části Šluknovského výběžku v okolí Lipové," říká mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.
Do této části totiž zasahuje oblast Hohwald v Sasku, kde se vlci vyskytují.
Lidé se ale vlků, stejně jako třeba rysů, bát nemusí.
"Vlk nemá člověka na svém jídelníčku. Navíc je to velmi plaché zvíře, takže i vyfotit jej je velmi problematické," vysvětluje Tomáš Salov.
Vlci naopak nepohrdnou lesní zvěří, obzvláště slabšími kusy. Čas od času strhnou také hospodářská zvířata. Nedávno vlci sežrali v Krkonoších dvě telata.
Během velmi krátké doby vlci sežrali asi půl metráku masa, takže se zřejmě jednalo o větší počet vlků.
Pokud by se podobný případ stal i na Děčínsku, zaplatí zemědělcům škody úřady.
Správa parku sice ví o několika snímcích, na kterých by mohl být vlk, ale není to potvrzené.
Snadné je zaměnit vlka například s československým vlčákem. Ten totiž vznikl křížením německého ovčáka a karpatského vlka, ze kterého si vzal řadu rysů.
O možném návratu vlků na Děčínsko se začalo poprvé mluvit před necelými čtyřmi lety. Tehdy totiž vyfotili ochranáři fotopastí vlka v oblasti německého Hohwaldu, který je těsně za hranicí s Českou republikou.
Vlci se pohybují v teritoriu o poloměru pár desítek kilometrů, pokud by se například přesunuli o čtyřicet kilometrů, hledali by si již nejspíše nový domov.
Nejbližší potvrzenou smečkou je ta na Českolipsku v okolí Doks. Letos se jim narodila nejméně čtyři vlčata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.