Přihlásit

Sokolov chce dotací podpořit odstřel divočáků ve městě (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov 2. listopadu (ČTK) - K dotaci Karlovarského kraje za odstřel divokých prasat chce Sokolov přidat z vlastního rozpočtu 1000 korun za každého odstřeleného divočáka. Přemnožená prasata ničí městský majetek a komplikují život zahrádkářům, město tak chce motivovat myslivce, aby se jejich odstřel na nehonebních pozemcích více zaměřili, řekl dnes ČTK starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).
"Jedna věc je divočáka střelit a druhá věc je ho pak zlikvidovat podle hygienických a veterinárních norem. Navíc často dojde k tomu, že divočák je střelen u honitby, která nepřísluší přímo myslivci, takže se pak paradoxně musí ještě vypořádat s hospodářem. Výsledek je, že ten, kdo divočáka střelí a chrání tak náš i soukromý majetek, na tom vydělá třeba 200 korun. Což určitě není motivující," řekl Picka. Na dotaci vyhradí město v rozpočtu na příští rok 20.000 korun.
Od letošního března, kdy bylo možné žádat o dotace za odstřel divočáků, byla v Sokolově odstřelena jen dvě prasata. Myslivec z Chlumku, který se o odstřel postaral, tak získal 2000 korun. Vedení Sokolova chce současně uložit odboru životního prostředí, aby zrevidoval podmínky, za nichž lze dotaci získat a učinil je co nejpřívětivější pro myslivce.
Největší problémy dělají prasata v Sokolově ve volnočasovém areálu Bohemia, kde rozrývají travnaté plochy. U Bohemie pravidelně působí problémy v zahrádkářské kolonii, jejich cílem je ale často i čtvrť Šenvert. V minulosti dokonce škodili u nově zrevitalizovaných sportovišť v Areálu sportu nebo v parku přímo v centru města.
Dotace Karlovarského kraje se vztahuje na odstřel divočáků na nehonebních pozemcích, myslivec musí se žádostí předložit laboratorní potvrzení veterinární správy o vyšetření ulovených kusů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.