Přihlásit

Myslivci o lovecké sezoně: ubývá zajíců (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonínsko – Nedostatek drobné zvěře v zastoupení zajíců a bažantů, naopak přemnožení divokých prasat.
Tak bude podle myslivců vypadat letošní nastupující lovecká sezona.
„Spárkaté a daňčí zvěře bude dost. Daňci se ale vyskytují jen v části od Radějova až po Velkou nad Veličkou," uvedl předseda hodonínského okresního mysliveckého spolku Radovan Mančík. Tento stav přitom není už pár let žádnou výjimkou.
Může za to dlouhodobý trend v krajině. „Drobné zvěři nevyhovuje velkoplošné zemědělské hospodaření a chemizace," vysvětlil lesní správce Bzence a jeho místostarosta Ivan Černý.
Tato situace naopak nahrává černé zvěři. Ta se skrývá v kukuřičných lánech, kam na ni myslivci nemůžou. Větší množství potravy má za následek také lepší rozmnožování. Proto bachyně, která rodí většinou čtyři selátka, jich má najednou osm. „Více prasat se také uloví, protože není takzvaný žírný rok. To znamená, že není tolik žaludů a bukvic," zdůvodnil předseda Mančík s tím, že plody na jaře pomrzly. Proto zvěř vyrazí za potravou jinam a bude tedy více v pohybu.
Divočáci škodí nejen na polích zemědělců. Umí také najít mladé zajíce a ty pak zlikvidovat. Za přemnožením některých druhů lovné zvěře stojí také počet myslivců. „Průměrný věk si ani moc netroufám odhadovat, ale myslím si, že je to kolem šedesáti let. Navíc mladí o myslivost nemají zájem a je to drahé," vyjádřil se předseda hodonínské okresní agrární komory Petr Chaloupka. V těchto dnech se smí lovit veškerá dostupná zvěř.
Rozdělení úlovků záleží na každém mysliveckém sdružení. Většinou si ale zajíce a bažanty rozdělují mezi sebou.
Část černé, spárkaté či daňčí zvěře si také rozdělí a zbytek se prodá. „Cena zvěřiny je již několik let stejná. Divočák je čtyřicet až padesát korun za kilo. Jelení a daňčí maso se pohybuje kolem sedmdesáti korun za kilo," uvedl Mančík. Kůže se zpracovává o poznání méně než dříve. Vyrábí se z ní klobouky, čepice, límce nebo kožichy.
V lovecké sezoně se doporučuje vyhýbat se místům, kde dochází ke střílení. Nejnebezpečnějšími dobami pro procházku lesem je brzy ráno nebo pozdě večer. V těchto hodinách totiž vyráží myslivci na lov. „Nebráníme lidem v procházkách, ale když ví, že se v některých oblastech loví, tak prosíme, aby ji obešli," uvedl Mančík a dodal, že když už místem člověk musí jít, ať se neschovává a je dobře vidět.
Podle jeho slov dojde k poranění nejvíce pětkrát do roka, a to díky odražené kulce od stromu či kamene.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.