Přihlásit

Hejnicemi opět projel průvod svatého Huberta a Diany (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Hejnicích uctili památku patrona lovců a myslivců

Hejnice
Už po dvaadvacáté vyrazila bohyně Diana se svatým Hubertem a s družinou trubačů, psovodů a lovců na svou každoroční jízdu od lesnické školy k bazilice Navštívení panny Marie. Co na tom, že Diana byla ve skutečnosti žákyně třetího ročníku oboru zahradnictví, která seděla na koni poprvé v životě, slavnostní atmosféru si přijeli do podzimních Hejnic užít obyvatelé celého Frýdlantska.
"Svatohubertská jízda už je oblíbená po celém kraji. Moc nás těší, že se lidé zajímají o školní akci," stihne se svěřit ředitelka pořádající Střední školy hospodářské a lesnické z Frýdlantu Alena Dvořáková. To už ale trubači slavnostní fanfárou ukončují výstup sokolníka a průvod se opět dává na pochod. Další zastávkou je bazilika, kde proběhne už tradiční mše. "Program je standardní. Scénář se ustálil už před sedmi osmi lety a není potřeba jej měnit," pokračuje paní ředitelka a přidává se k hejtmanu Martinu Půtovi, starostovi Frýdlantu Danu Ramzerovi a starostovi Hejnic Jaroslavu Demčákovi, kteří mizí za branami svatostánku. Diana se svým doprovodem zatím čeká na nádvoří. "Věděla jsem, co mě čeká. Připravovali jsme se na to zhruba týden," vypráví budoucí zahradnice Katka Charvátová. Přestože kostým bohyně nevypadá moc hřejivě, zima jí zatím není. Trošku nervozní je jen z kobylky, na které se teprve učí jezdit. "Teď už je naštěstí dobrý," stihne ještě okomentovat, než se zbytek průvodu vrátí na svou základnu.
Všichni už se těší na večer, kdy si užijí hostinu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.