Přihlásit

U Litvínova se objevila nebezpečná tularémie (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MOSTECKO
Každý, kdo v současné době narazí na Litvínovsku na mrtvého nebo až příliš krotkého zajíce, měl by se zvířeti obloukem vyhnout. V této části okresu Most totiž myslivci našli uhynulého zajíce, který trpěl tularémií - infekční nemocí přenosnou i na člověka, u něhož se může projevit horečkou, průjmem nebo zvětšením uzlin.
"Lidé by se v žádném případě neměli dotýkat mrtvých zajíců, ale ani hlodavců. Nejlepší by bylo, kdyby na dané místo přivolali myslivce nebo policii. Zároveň je nutné, aby nesahali na nemocná zvířata, která v případě tohoto onemocnění nejsou plachá. To je vždy lákadlo zejména pro děti," sdělil MF DNES Petr Pilous, ředitel krajské veterinární správy, s tím, že pejskaři by měli dávat pozor, aby s takovým zvířetem nepřišel do kontaktu jejich pes, protože přes něj se mohou také nakazit. Krajská veterinární správa vydala takzvané mimořádné opatření.
Infikovaný zajíc se nacházel v Růžodolu, což je část Litvínova, která byla označena za ohnisko nákazy. Ochranné pásmo tvoří katastrální území Růžodolu a Mariánských Radčic. "Samozřejmě nelze říct, že jinde se nakažená zvířata nenacházejí," pokračoval Pilous.
Aktuálně je vydaný zákaz odchytu zajíců v těchto lokalitách. Neplatí to pro kusy, které projevují příznaky nemoci. U těch musejí myslivci zajistit odlov a doručit je k laboratornímu vyšetření. Opatření budou platit následující tři měsíce. Po uplynutí této lhůty se zruší v případě, že se neobjeví další nemocné zvíře.
"Budeme mít k této záležitosti ještě schůzi. O všem už nyní informujeme sousední sdružení. Je to každopádně z mého pohledu docela výjimečná situace. Já tularémii nepamatuji," uvedl Oldřich Bauer z mysliveckého spolku Mariánské Radčice, který je uživatelem dané honitby.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.