Přihlásit

Před 160 lety byl uloven poslední šumavský medvěd (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 13. listopadu (ČTK) - Před 160 lety, 14. listopadu 1856, byl v tehdejším želnavském revíru na Prachaticku poblíž Jeleních vrchů uloven poslední šumavský medvěd. Jednalo se o medvědici o váze 115 kilogramů, kterou během lovu, jehož se zúčastnilo více než 100 lidí, zastřelil místní lesník Johann Jungwirth. Medvědici poté vycpal knížecí bažantník Václav Špatný pro lovecké muzeum v Ohradě.
Dnes na místě odstřelu, na takzvané Medvědí stezce, stojí pomníček připomínající tuto událost. Podle pamětníků však byly medvědí stopy na Šumavě nalézány ještě koncem 19. století. V současné době se na české území zatoulají medvědi spíše výjimečně, nejčastěji do Beskyd ze Slovenska. Z velkých šelem žije v Česku nejvíc rysů, jichž je nejvíce na Šumavě. Vyskytují se zde také vlci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.