Přihlásit

Trubač z Karlových Varů pomáhá zachraňovat tradice (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovecké trio z Otročína hraje na nejrůznějších mysliveckých akcích. Do jeho repertoáru patří i díla bývalého dirigenta vídeňského dvora.

KARLOVY VARY
Trubači z Otročína, které vede Miroslav Šoulej z Karlových Varů, mají v podzimním období pořádně napilno. Konají se totiž myslivecké akce, na kterých nejčastěji hrají. Slyšet je mohou zájemci například na Hubertských mších. "Snažíme se o propagaci lovecké hudby a historie řádu svatého Huberta. Naším cílem je, aby se co nejvíce vrátila tradice, která byla v Čechách v největším rozkvětu v době první republiky. Jsme jediný evropský stát, který má tuto tradici zapsanou v UNESCO," uvedl Miroslav Šoulej.
Společně s kolegy hraje především skladby Antonína Koželuha. "Ten se v 18. století stal po smrti Wolfganga Amadea Mozarta dirigentem vídeňského dvora," doplňuje Šoulej.
Společně s kolegy nehraje na klasické lovecké nástroje. Používají především křídlovky a baskřídlovky. "Všichni jsme bývalí vojenští muzikanti, takže máme zkušenosti. I když způsob hraní je jiný. Odlišný je také repertoár," dodává muzikant.
Hodně lidí si podle něj myslí, že hrát lovecké fanfáry není žádný problém. "Každý říká, že to musí být jednoduché, tak to ale rozhodně není. Technicky taková hudba opravdu příliš složitá není. Náročné je ale ladění. To je základ," konstatuje Miroslav Šoulej.
Jeho trio vystupuje například na honech, pasováních na lovce, posledních lečích i na svatebních slavnostech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.