Přihlásit

Dravce v litohlavské honitbě zdejšího společenstva představili myslivci i ochranáři ze Švermovy ulice (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při setkání se hovořilo rovněž o oblasti sokolnictví

Dravec v blízkosti člověka vzbuzuje vždy pozornost a respekt. Nejinak tomu bylo i nedávno, přesněji 23. října, v Litohlavech. Díky pochopení Honebního společenstva Litohlavy - Klabava se zde uskutečnila další ze série akcí, jejíž úkolem je představit veřejnosti dravé ptáky používané v dnešním sokolnictví.
Vše začalo krátce po třinácté hodině odpolední, kdy se několik obdivovatelů dravých ptáků, myslivců a sokolníků se svými dravci odebrali do honitby. Zde společně představili tento zvláštní způsob lovu zájemcům z řad veřejnosti a předali si zkušenosti s výcvikem chovaných dravců. K vidění byli nejen sokolovití dravci - sokol stěhovavý a raroh velký, ale i oblíbená káně Harrisova.
Kromě představení jednotlivých dravců a možnosti jejich využití bylo vzpomenuto sokolnictví, které patří mezi zvláštní způsoby lovu a je založeno na využívání vycvičených dravců k lovu zvěře. Tento způsob lovu vznikl v dávné minulosti a přetrval již celá tisíciletí bez podstatnějších změn. Dravec se nejprve využíval jako účinný pomocník člověka, ale dnešní sokolnictví má i další neméně důležité úkoly. Tím hlavním tedy není lov, ale především ochrana a chov dravců v zajetí. Zájemci o sokolnictví jsou u nás sdruženi v Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty. Ten má zhruba dvacet středisek, do kterých se mohou zájemci o členství hlásit. Zde se dozvědí řadu informací potřebných ke složení sokolnické zkoušky. Informace o Klubu sokolníků lze najít na adrese: www.sokolnictvi.net. Jsme nesmírně rádi, že se na Rokycansku najdou myslivecké společnosti, které propůjčí svoji honitbu k podobným akcím, kde spojují své síly myslivci, sokolníci i ochránci přírody a prezentují své aktivity, které mají mnoho společného.
Proto se na dravce můžeme těšit i na jiných místech, nežli v Litohlavech.
Smyslem pořádání těchto akcí je tedy nejen prezentace myslivosti, sokolnictví či ochrany přírody, ale i utužení vzájemných vztahů mezi lidmi, což se v Litohlavech povedlo. Zásluhu na tom mají nejen samotní účastníci z řad sokolnické či nesokolnické veřejnosti, ale především Honební společenstvo Litohlavy - Klabava, které ochotně propůjčilo k tomuto účelu honitbu. Jen stěží se pak účastníci rozjížděli do svých domovů plni dojmů z příjemně stráveného dne umocněného i krásným podzimním počasím. A co dodat závěrem.
Snad jen to, aby přibývalo podobných kamarádských akcí, kde o zážitky a dobrou náladu není nouze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.