Přihlásit

Jak je to se zánikem houbaření a zákazem vstupu do lesa? (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V minulých měsících probíhalo mezirezortní připomínkové řízení k novele zákona o myslivosti, ve které se mj. upravuje postup vydání zákazu vstupu do honitby.
S novelou má být údajně nově spojena možnost vydání zákazu vstupu do honitby. Na základě reportáže vznikla panika a obavy ze šikany ze strany myslivců a svévole úředníků při vydávání zákazu vstupu do honitby. Ministerstvo zemědělství pak vysvětlovalo veřejnosti tuto problematiku. Uvedlo, že se nejedná o "novinku", která má být do zákona o myslivosti vložena. Zákaz vstupu, nebo omezení vstupu do honitby (dále jen "zákaz vstupu") je možné vydat už v současnosti, a to jak podle zákona o lesích, tak i podle zákona o myslivosti. Zde se objevila první mylná informace, protože se jedná o dva různé zákazy.
Zákaz vstupu je možné vydávat již od roku 2001. Dochází zde ke kolizi několika práv, a to práva na volný vstup do krajiny podle zákona o ochraně přírody či zákona o lesích a práva na hospodaření uživatele honitby.
Zákaz vstupu lze vydat jen z důvodů taxativně uvedených v zákoně o myslivosti, konkrétně z následujících důvodů: "zejména v době rozmnožování, hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo provádění lovů". Kromě posledního důvodu, který má za cíl ochránit návštěvníky lesa v době probíhajících lovů, se jedná o ochranu přírody. V novele zákona o myslivosti dochází jen k upřesnění postupu vydání zákazu vstupu a jeho formy. Nově bude zákaz vstupu vydán ve formě Opatření obecné povahy (OOP), které bude vydávat orgán státní správy myslivosti (MěÚ Rokycany), tedy nikoliv sami myslivci, pro konkrétní správní úkon a pro neurčitý okruh adresátů, tedy pro návštěvníky lesa. Takové opatření by mělo nabýt účinností ihned po vyvěšení na úřední desku úřadu se současným zasláním obcím, v jejichž katastrálních územích se honitba nachází. Zákaz vstupu může být vydán i pro jednotlivé části honiteb. Ze zákona se nesmí vztahovat na pozemní komunikace a netýkají se majitelů nebo uživatelů pozemků v honitbě. Dále je možné ze zákazu například vyjmout turistické trasy, nebo ho vydat jen na určitou denní dobu. Bohužel, hlavní lovecká sezóna probíhá v době růstu hub, a proto v tomto období dochází k největším konfliktům v případě vydání zákazu vstupu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.