Přihlásit

Přikrmujte v zimě naše opeřené přátele (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blíží se období, kdy přicházejí první náznaky zimy a ke krmítkům se začnou stahovat naši opeření přátelé. Při stavbě klasického dřevěného krmítka je důležité, aby základová deska byla dostatečně prostorná a lemoval ji zvýšený okraj proti rozfoukání potravy větrem. V rozích mají být mezery pro odtok vody.
Pokud jsou krmítka umístěna přímo ve městě, pak nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou sýkora koňadra, modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí i polní a kos černý. Na krmítkách na okraji města a v blízkosti lesa se objevují i čížci lesní, stehlíci, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec, pěnkava obecná, hýl obecný, dlask tlustozobý, drozd cvrčala, červenka a strakapoud velký. Za nejkrásnějšího návštěvníka krmítek považují ochránci ptáků brkoslava severního.
Aby milovníci přírody skutečně pomohli ptactvu překonat nepřízeň počasí a neublížili jim, musí zvolit přirozené zdroje potravy.
Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou přirozenou pochoutkou jablka, plody jeřabin, které lidé mohou zavěsit na větve před okno nebo kolem krmítka. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy přiláká zavěšený hovězí lůj. Někteří ptáci, jako například pěnkavy, jikavci a chocholouši (ti již v Přerově vymřeli), nejraději sbírají semena na zemi pod krmítkem, takže nevadí, když některá semena vypadnou.
Nejvhodnější potravou pro přikrmování ptáků jsou semena slunečnic a drcené vlašské ořechy. Pro zrnojedy je možné přidat semena máku, řepky, prosa a loupaného ovsa. Pokud krmítko navštěvují hlavně vrabci domácí i polní, je vhodné přidat i strouhanku ze suchého pečiva. V žádném případě ne slané pečivo, poněvadž už jediné zrnko soli může být pro mladé ptáky, například čížka, smrtelné, působí jako jed.
Ptáci zatím nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Až později nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může zachránit i život. Pro drobné ptáky může být v zimě nebezpečná i voda, rádi se koupou, a pokud na nich promočené peří zmrzne, nemá tělíčko opeřence šanci na přežití.
Pro krmení ptactva lze také zakoupit speciální míchané směsi krmiva. Nebo také nasbírat v přírodě jeřabiny, plody bezu černého, hlohu, rakytníku, břečťanu, semínka bodláků apod. S krmením začínáme již začátkem listopadu a je nutno v krmení pravidelně pokračovat a za mrazů a při vyšší sněhové pokrývce dávky krmiva zvyšovat.
Přikrmujeme až do konce března. Ptáky nikdy nekrmíme těstovinami, slanými, kořeněnými a uzenými výrobky ani přepáleným lojem.
Záchrana každého ptáčka má hlavně v dnešní době význam, poněvadž četné druhy ptáků jsou dnes ohroženy vyhynutím.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.