Přihlásit

Přemnožená prasata Pardubicko neděsí (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyšší stavy černé zvěře evidují na Přeloučsku.

Pardubicko/Chrudimsko
Myslivci se na mnoha místech republiky potýkají s přemnoženou černou zvěří. Na Pardubicku není situace dramatická.
Lehce přemnožená jsou divoká prasata například na Přeloučsku. "Stavy jsou vyšší, ale ne extrémní. S přemnožením černé zvěře se potýká celá Česká republika dlouhodobě, vlastně již od devadesátých let," popsal situaci František Novotný z odboru životního prostředí Městského úřadu v Přelouči. Z hlediska vykázaných odstřelů byl na Přeloučsku výrazný rok 2012, kdy bylo odloveno o 20 procent více černé zvěře. Řepka a kukuřice, které se i na Pardubicku hojně pěstují, nabízí černé zvěři ideální podmínky pro život.
Výrazné problémy, které hlásí jiné regiony, ale myslivci na Pardubicku v současné době neřeší. I když škody zejména v zemědělství se občas objevují.
"Divoká prasata na Holicku přemnožená nejsou," sdělil včera Vlastimil Zrůst z odboru životního prostředí holické radnice.
Na Chrudimsku, v Nasavrkách myslivci připravují na tuto sobotu naháňku černé zvěře. O přemnožení divočáků ale ani v sousedním regionu nemluví. Vyznavači Hubertova cechu tu prý budou nakonec rádi za každý odlovený kus.

ZATOULANÝ DIVOČÁK?
"Neslyšel jsem v poslední době o případu, že by se v našem regionu černá zvěř zatoulala třeba až do města nebo mezi venkovská stavení, ale i zde se najdou oblasti, kde je divočáků poměrně dost. Třeba u Švihova nebo u Chrasti střílejí až kolem stovky prasat ročně. Je to dáno především osetou plochou, které je u sousedů víc, zatímco my tady máme především louky a les," uvedl František Licek z nasavrckého mysliveckého sdružení Tarabka.
Zkušenost nasavrckého myslivce potvrzuje Petr Jelínek z odboru životního prostředí chrudimského městského úřadu. "O přemnožení divokých prasat na Chrudimsku mluvit nelze, větší množství černé zvěře se tu střílí jen na několika honitbách, kde také evidujeme některé škody na loukách a na polích. Není to ale tak zlé, jako například v některých oblastech jižních Čech," doplňuje Petr Jelínek.

DEVASTUJÍ POLE
Zemědělci nevidí všežravé divočáky na svých polích rádi. V létě prasata devastují například porosty kukuřice nebo řepky olejné, teď na podzim zas divočáci rozrývají půdu při hledání žížal nebo myší. Pro les jsou ale tato zvířata užitečná. Třeba tím, že kypří půdu a konzumují všelijaké škůdce, například v podobě brouků a hmyzu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.