Přihlásit

V českokubických lesích se objevil vlk (Týdeník Domažlicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zdeněk Holý spatřil v lese vlka, prvního po čtyřiceti letech

Česká Kubice
S mladým vlkem se setkal v lese u České Kubice sedmašedesátiletý Zdeněk Holý z České Kubice.
"Byl jsem v lese na houbách. Najednou jsem uslyšel ohromný dupot. Z mlází vyběhl obrovský jelen a za ním se hnal vlk," popisuje svůj zážitek. Pan Holý si nejdříve myslel, že je to pes.
"Že jde stoprocentně o vlka, jsem zjistil až poté, co jelen přeběhl koleje a jeho pronásledovatel to vzdal. Když se vracel, uviděl mě. Stáli jsme proti sobě na deset metrů. V tu chvíli jsem zjistil, že to není vlčák, jak jsem si původně myslel, ale vlk. Byl o něco menší než vlčák a měl šedou barvu. Sebral jsem klacek, abych se v případě napadení měl čím bránit. On si mě ale jen prohlížel a pak utekl do lesa. Nemohu říci, že bych se bál, ale stál jsem jako přikovaný, protože vlka ve volné přírodě jsem na vlastní oči viděl poprvé. Nenapadlo mě ani pořídit fotku," pokračuje Holý.
"Nemáme hlášeno, že by se tady u nás vlk vyskytl, ale je možné, že odněkud přeběhl.
Stejně jako rysi, kteří zde žijí, si i vlk musí obstarat potravu. Pokud hnal jelena, neměl šanci, toho by dokázali vlci ulovit pouze ve smečce," řekl Václav Duffek, předseda Okresního mysliveckého spolku Domažlice. Vlci v českokubických lesích žili zhruba před čtyřiceti lety. "Tehdy tu byli dva. První vlk, který se tady vyskytl, měl obrovský rajon od České Kubice kolem Pece až k Výhledům. Byl tady několik měsíců a za tu dobu nadělal obrovské škody na mufloní a srnčí zvěři. Oba vlci byli zdejšími lesníky zastřeleni jako škodná, protože tehdy to ještě bylo možné," zavzpomínal ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda. "Pán, který se s vlkem, jak tvrdí, setkal, měl obrovské štěstí, protože to je vzácné," dodal Benda.
Pokud se vlk v českokubických lesích ještě zdržuje, nemusí se ho prý lidé obávat. "Je to velmi plaché zvíře, které se lidí straní," zakončil Benda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.