Přihlásit

Gentlemani v Dědicích řeší i etiketu (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškov
Zaměřují se na přednášky, besedy a workshopy na různá témata, která muže baví. Ať už jde o myslivost, vinařství, politiku nebo pravidla kulečníku.
Důležitou roli ale hraje i etiketa. Gentleman club, který sdružuje muže všech věkových skupin, tak dostává svému jménu.
Je určený zejména pro muže nad pětapadesát let.
"Stává se, že se začínají v předdůchodovém věku izolovat doma a přestanou se zajímat o koníčky. A jakmile se z nich důchodci stanou, nevědí, co s volným časem. Chceme je z izolovanosti vytáhnout," vysvětlila místopředsedkyně vyškovského spolku Diogenes, který klub zaštiťuje, Jana Celá.
Funguje v dědickém Katolickém domě a momentálně ho tvoří okolo pětadvaceti mužů. "Projekt zaujal i mladší, takže se věkové rozmezí pohybuje od sedmadvaceti do osmasedmdesáti let. To je skvělé, navzájem si můžou předávat zkušenosti v oblastech, o které se zajímají," zmínila Celá.
Muži se scházejí dvakrát do měsíce. "Na jednom setkání debatují o různých tématech, druhé je zaměřené na přednášku. První, říjnová se týkala myslivosti.
Dozvěděli se, co udělat, aby získali lovecký lístek. Dorazila i hajná, která je seznámila s lesnictvím v Čechách a zahraničí. A nakonec i přednášející, který radil, jak udělat z divočáka dobrý guláš," vyjmenovala Celá.
Cílí se ale i na oblast etikety. "I proto se projekt jmenuje Gentleman club.
Muži mají určený dress code. Musí přijít v košili a kalhotách," dodala Celá, podle níž je klub otevřenou společností a každý, koho téma zaujme, může dorazit.
Vznikl nejen díky spolku Diogenes, ale i grantu od jednoho z mobilních operátorů. "Je jedním ze dvou úspěšných ze sedmi přihlášených na jihu Moravy.
Podpořili jsme ho 97 tisíci korunami," řekla za operátora Martina Kemrová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.