Přihlásit

Myslivost - nová expozice (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné zve k prohlídce nové expozice o myslivosti. Moderně pojatá instalace nabídne návštěvníkům mnohavrstevný obraz profese nedílně spjaté nejen s přírodou a lesním společenstvím, ale i s produkcí kvalitních potravin. Myslivost je po Rybářství a Laboratoři ticha další z nových expozic, které Národní zemědělské muzeum představuje veřejnosti. Navštívit ji můžete od 21. prosince.
Příběh myslivosti je návštěvníkům vyprávěn klasickou formou exponátů, ale i virtuálních efektů i dynamických prezentací, které umožňují malým i velkým spontánně zasahovat do "dějů", stopovat lesní zvěř či na vlastní kůži si vyzkoušet prožitky myslivce. Interaktivní a audiovizuální prvky jsou doprovázeny poutavě zpracovanými informačními texty a sbírkovými předměty.
Tajemný les, do kterého vstoupíte, kombinuje dojem reality a pohádky a vybízí zejména ty nejmenší k bloudění divočinou. V lese lze slyšet stopovat i potkat lesní zvěř, ba dokonce se dotýkat zvířecí srsti či ptačího peří. Vydáte-li se po zvířecích stopách, dovedou vás až k pravěké jeskyni se stíny lidí, pro něž byl lov bezpodmínečnou součástí existence. Hlavní výstavní prostor navozuje prostředí lesa, pole či rybníku a díky panoramatické interaktivní ploše zde lze nahlédnout do příběhů z mysliveckého života, profesních povinností, privilegií i každodenních zážitků. Projekční plochy, které je možné ovládat z dotykových obrazovek, přibližují návštěvníkům atmosféru honu, krmení zvěře, pytlácké nástrahy i záběry ze života sokolníka. Modulová řešení tu navíc nabízejí varianty všech čtyř ročních období a denních i nočních cyklů. Proměnou z prostého diváka v účastníka příběhu si tak snáze představíte, co pro myslivce znamená les, co mu dává či naopak a jaké úkoly na něj klade. Expozici doplňují vhodně vybrané historické exponáty - těšit se můžete na ukázky mysliveckých uniforem, lovecké zbraně i další potřeby, bez kterých si nelze v minulosti ani dnes život myslivce představit
Panelová prezentace uspořádaná do šesti tematických okruhů objasňuje jedinečnost postavení myslivosti v českých zemích. Seznámíte se zde s historií a tradicí myslivosti, profesními povinnostmi a privilegii, hodnotami, etikou a morálkou a myslivostí jako koníčkem stejně jako zdrojem kvalitních potravin. Všechny tematické okruhy staví prioritně na osobnosti člověka - myslivce, bez jehož působení ztrácí obor na významu a jehož role není nahraditelná strojem nebo technikou. Kromě textových a obrazových prezentací tu má zájemce k dispozici interaktivní obrazovky, kukátka, niky či zásuvky, které nabízejí doplňkové vhledy na detaily, repliky nebo drobné trojrozměrné předměty. Zážitkové i edukačně obsažná forma nové expozice zde na relativně malé ploše umožňuje zprostředkovat zajímavé informace všem návštěvníkům, napříč věkovými skupinami.
Na přípravě expozice se společně s Národním zemědělským muzeem v Praze podíleli také kurátoři z loveckého zámku Ohrada, který je jednou z poboček Národního zemědělského muzea a z něhož pochází většina vystavovaných exponátů. Nově otevřená pražská expozice svým pojetím navazuje na již otevřené Rybářství a Laboratoř ticha a je dalším krokem k přiblížení tématu zemědělství široké veřejnosti.
Vstupné do Národního zemědělského muzea je pro děti a mládež do 18 let zdarma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.