Přihlásit

Jdou za ovocem. Divočáci opět škodí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata se stahují do Hluboček a rozrývají tam pozemky. Pokud si zvyknou na lidi, může to být problém.

přípravky je navíc dobré měnit. Každý voní jinak a černá zvěř je inteligentní, zvykne si na jeden konkrétní pach,“ přiblížil. Divokým prasatům může zabránit v průniku na zahradu kvalitní plot či elektrické ohradníky.

Zahrady můžou divočáci pokládat za svůj rajon
Že divoká zvířata ztrácejí plachost, může přinášet problémy. Loni se někteří lidé v Hlubočkách báli dokonce vycházet ven. „V zahradách tato černá zvěř nachází potravu a nikdo ji nevyrušuje, takže si může navyknout, že se jedná o součást jejího rajonu,“ objasnil zoolog Jiří Šafář z olomoucké pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podobná situace vznikla na okraji Plzně, kam se přemnožení divočáci stahují řadu let. V říjnu tam bachyně se selaty napadla muže, který venčil psy. Jak informoval server Novinky.cz, vyvázl jen s otlučeninami a odřeninami. „Bachyně má silný obranný pud, pokud hrozí nebezpečí jejím mláďatům. Napadení tak hrozí v případě, že se člověk nebo i pes přiblíží k selatům,“ vysvětlil myslivec Černý.
Jeho slova potvrzuje i zoolog Šafář, který varuje, aby se nikdo k divočákovi nepřibližoval. „Pokud překročíme takzvanou útěkovou vzdálenost, zvíře se přirozeně začne bránit. Nikdy nevíte, co je důvodem, proč na člověka nereaguje. Může být postřelené nebo staré a špatně vidět,“ upozornil Šafář.
Lidem při setkání s divokým prasetem doporučuje nehýbat se. „Nejlepší je ztuhnout a dělat, že ho nevidíme, i když ho sledujeme. Pokud je poblíž strom, je dobré se za něj pomalu zasunout, aby mezi námi a zvířetem byla překážka,“ poradil Šafář. Zvíře podle něho na 99 procent odejde.
Myslivci v regionu ročně zastřelí stovky divokých prasat. Lovit je mohou podle zákona celoročně. „Jen za naši lesní správu máme letos přes 100 střelených divokých prasat,“ uvedl vojenský lesník Svozil. Jedná se zatím o menší počet než loni. Myslivci v Olomouckém kraji za celý loňský rok odstřelili 12 198 kusů černé zvěře, o rok dříve 6742 kusů.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 4. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.