Přihlásit

Ve Žďáru n. S. mohou lidé pomoci se sázením zeleně u obnovené polní cesty (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radnice ve Žďáru nad Sázavou obnovuje v okolí města zaniklé polní cesty. Podle starosty Martina Mrkose (Žďár-živé město) travnaté cesty lemované zelení pomohou snižovat erozi půdy a udržet vodu v krajině. Obyvatelé navíc získávají nové vycházkové okruhy. Se sázením stromů a keřů u čtvrté obnovené polní cesty směrem ke vsi Vysoké může 12. listopadu pomoci veřejnost.

"Budeme rádi, když přijde co nejvíc lidí," uvedla Dagmar Kafková ze Sdružení Krajina, které ve spolupráci s městem výsadbu aleje a remízků organizuje. U cesty měřící přes půl kilometru už bylo vysazeno 38 listnatých stromů. Doplnit tam je potřeba ještě okolo 300 keřů a další čtyři desítky stromů. U této cesty porostou i jabloně, třešně nebo švestky.

"Původní polní cesty jsou pořád zaneseny v katastrálních mapách, ale fakticky neexistují, protože jsou rozorány," uvedl Mrkos. Na jejich obnovení se město domlouvá se zemědělci u pronajatých pozemků. Do krajiny už díky tomu vrátilo polní cesty měřící v součtu okolo 2,5 kilometru. Jsou široké tři až pět metrů, chráněné kůly nebo kameny, aby nově vysazené stromy a keře nepoškozovaly zemědělské stroje.

Vytvoření cesty ke vsi Vysoké bude stát bez daně 580.000 korun, radnice na tuto akci dostala od sponzora 150.000 korun. Letos bude podle starosty obnovená ještě jedna cesta, která je pod Zelenou horou, také u ní vzniknou remízky. Obnovení dalších cest má žďárská radnice v plánu do budoucna.

Podrobné informace k podzimnímu dobrovolnickému sázení zeleně u cesty ke vsi Vysoké jsou na webu Sdružení Krajina.

Zdroj: ČTK, Žďár nad Sázavou, 2. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.