Přihlásit

Zájem o střelbu nyní roste. Lidé chtějí zbrojní průkaz (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střelnice u Staňkovic na Žatecku funguje přes dvě desetiletí. V současnosti hlásí mnohem víc zájemců o zbrojní průkaz, než tomu bylo dřív.

Žatecko – Nad Staňkovicemi se v dobách provozu žateckého vojenského letiště nacházel muniční sklad. Silně střežené místo vojáci v devadesátých letech opustili, areál značně zchátral. Zloději ukradli, co mohli, o zbytek se postarala příroda. Pětihektarový zpustlý areál převzala obec, přes dvacet let slouží jako veřejná střelnice.
Z pistole, pušky i lehkého kulometu si tam může za dodržení stanovených pravidel zastřílet každý, i ten, kdo není držitelem zbrojního průkazu. Střelnici využívají také vojáci, policisté nebo myslivci.
„Zájem lidí o střelnici je velký, rok od roku roste,“ říká její dlouholetý správce Antonín Štekl. Sám na bývalém letišti několik let sloužil, zbraně jsou jeho koníčkem. Je mezinárodním rozhodčím pro brokovou střelbu, zbrojířem i střeleckým instruktorem, vlastní tři desítky zbraní. „Místní myslivci mě požádali, abych jim postavil střelnici a bývalý muniční sklad se pro ni jevil jako vhodný objekt,“ vzpomíná na začátky střelnice na „muničáku“ v roce 2000.
Od té doby se značně rozvinula, dnes se na ní může ze zbraní pálit najednou na čtyřech střelištích, páté se připravuje. „Zájemci si mohou zastřílet ze své zbraně nebo jim ji po domluvě půjčíme. Střílet mohou i děti od deseti let v doprovodu rodičů, těm kvůli lehkosti nabíjení a malému zpětnému rázu půjčujeme malorážky,“ popisuje.
V areálu střelnice je klubovna s kuchyňkou, venkovní posezení s grilem, kde se konají různé firemní a zážitkové akce, oslavy, proběhla tam i svatba. „Po střelecké akci a uložení zbraní dle zákona začíná zábava, kdo chce, může si u nás objednat zvěřinový guláš nebo jiné občerstvení. Alkohol a zbraně dohromady nejdou,“ říká rázně správce střelnice. „Dodržování pravidel je tady samozřejmostí, bezpečnost je na první místě. Za dobu fungování střelnice díky tomu k žádnému zranění nedošlo,“ dodává.

KURZY SE PLNÍ

Střelnice slouží k výcviku pro začátečníky a pokročilé, připravuje kurzy pro uchazeče o zbrojní průkaz a také zkoušky odborné způsobilosti pro jeho získání. „Doba je, jaká je, bezpečnostní situace se zhoršuje. Naštěstí u nás máme ústavou dáno, že každý občan má právo mít zbraň.
Zájem o získání zbrojního průkazu je v poslední době velký, teď tady máme v příslušném kurzu šedesát lidí, za celý letošní rok jím projde stovka zájemců. To je daleko víc než před lety, to jsme tady měli v kurzu dvacet, třicet lidí za celý rok,“ přibližuje Antonín Štekl.
Pravidelným návštěvníkem střelnice je Luboš Havelka z Prahy. V hlavním městě řídí metro, obranná střelba z pistole je jeho koníček.
„To, že má člověk zbrojní průkaz, ještě neznamená, že umí střílet. Chce to pravidelný výcvik, tady jsem se při zdokonalovacích kurzech střílet naučil,“ tvrdí.
Staňkovickou střelnici si pochvaluje. „Je hodně vnitřních střelnic, ale málo otevřených,“ vysvětluje.
V areálu střelnice se kulemi a broky pálí na papírové, asfaltové nebo ocelové terče. K dispozici jsou automatické vrhačky nebo trap. V areálu má své zázemí místní sportovní střelecký klub, využívají ho staňkovičtí myslivci a desítka mysliveckých sdružení z okolí. Na brokovém střelišti trénují na zajíce, na kulovém zase střelbu na divoká prasata.

Zdroj: Žatecký a lounský deník, 26. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.