Přihlásit

Vláda projedná návrh zákona o jednotném enviromentálním stanovisku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vláda ve středu projedná návrh zákona o jednotném enviromentálním stanovisku (JES). To by mělo před stavebním řízením sloučit povolení všech úřadů odpovědných za životní prostředí. Návrh zahrnující i změny souvisejících zákonů, vládě předkládá končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Kabinet ho projedná souběžně s návrhem novely stavebního zákona, který také některé aspekty JES upravuje.

"Návrh (JES) představuje procesní integraci na úseku ochrany životního prostředí a zavádí jednotné environmentální stanovisko ve formě závazného stanoviska, a to pro všechny záměry povolované podle stavebního zákona – ať už jde o záměry vyžadující EIA nebo záměry ostatní," stojí v předkládací zprávě. Zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) už dříve uvedli, že JES má nahradit správní úkony obsažené až v devíti různých zákonech o životním prostředí.

Ve většině případů by měly jednotné stanovisko vydávat obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Ohledně stavebních záměrů v režimu EIA podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí či záměrů, kde je třeba výjimka z ochrany druhů podle zákona o ochraně přírody a krajiny, by ho však vydával krajský úřad. "U několika konkrétně uvedených záměrů bude k vydání JES příslušné ministerstvo životního prostředí," doplňuje dokument.

Do JES pak podle návrhu nebudou včleněny správní úkony vydávané orgány ochrany přírody ve zvláště chráněných územích a jejich ochranných pásmech, evropsky významných lokalitách a v ptačích oblastech. Tam by mělo být nezbytné rozhodnutí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, správ národních parků či krajských úřadů.

Podle návrhu by stavebník žádal o vydání JES před řízením o povolení záměru, nebo si vydání vyžádá u příslušného orgánu ochrany životního prostředí stavební úřad. JES bude mít pětiletou platnost s možností prodloužení. Komunikace mezi účastníky by měla být primárně elektronická, přes portál stavebníka.

Zelený kruh, sdružující tuzemské ekologické organizace, dnes v tiskové zprávě uvedl, že vláda rozhodne o tom, zda se občané budou moci zúčastnit řízení o povolování staveb s prokazatelným vlivem na životní prostředí.

"Změna pouhých dvou slov v zákoně o ochraně přírody a krajiny bude mít zásadní dopad na právo veřejnosti mluvit úřadům do povolování staveb. Pokud ministři nepodpoří úpravu navrženou MŽP, spolky se už řízení, kde se rozhoduje o dopadech staveb na životní prostředí, nebudou moci, až na pár výjimek, účastnit," napsala ČTK za Zelený kruh Petra Kolínská. Účinnost zákona MŽP navrhuje od 1. července 2023.

Podle dokumentu se návrh předkládá vládě s rozporem ministerstev dopravy, financí, průmyslu a obchodu a zemědělství, dále i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Kanceláří veřejného ochránce práv, Hlavního města Prahy, Pardubického kraje, Sdružení místních samospráv ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Zdroj: ČTK, Praha, 18. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.