Přihlásit

Kopec Vystrkov v Brdech se stal přírodní památkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kopec Vystrkov v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se stal přírodní památkou. Jde o dvanácté maloplošné chráněné území vyhlášené v CHKO. Spolu s přírodní rezervací Getsemanka patří se svými 55 hektary k největším maloplošným zvláště chráněným územím v Brdech, informovala dnes ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Na kopci mezi Ohrazenickým potokem a Litavkou se potkává neživá příroda v podobě prvohorních břidlic s fosiliemi s přirozenými lesními a travními společenstvy. Většinu kopce tvoří takzvané kambrické břidlice. Kromě zkamenělých trilobitů kopec hostí i jinou vegetaci než většina území středních Brd s podložím křemenných slepenců. Lesy jsou zastoupeny převážně doubravami, v CHKO Brdy jinak vzácnými. Na suchých trávnících se daří řadě teplomilných druhů rostlin i živočichů.

"Je dobře, že se podařilo udělit Vystrkovu status přírodní památky. Snahy o jeho formální ochranu se datují už do minulého století. Důvodem je nejen snaha ochránit paleontologickou lokalitu, ale i účinně zajišťovat pravidelnou péči travním společenstvům, aby nezarůstala křovinami a agresivními invazními nebo expanzivními bylinami, jako je vlčí bob nebo třtina křovištní," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

CHKO Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.

Zdroj: ČTK, Příbram, 18. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.