Přihlásit

Srážka auta se zvěří (auto dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý rok začátkem podzimu číhá na řidiče na silnicích zvýšené riziko střetu se zvěří. Jakkoliv to možná zní zvláštně, základní poučkou je: nikdy se zvířeti nevyhýbejte. Případný úhybný manévr je totiž větším rizikem s vyšší možností vážných zranění či dokonce i smrti.

Podzim je pro řidiče tak jako tak docela rizikový, protože se musí vypořádat s mlhami, mokrým listím, prvními mrazíky a v podvečer často i zapadajícím sluncem, které oslňuje a po němž následuje brzká tma. A to není všechno: víc než kdy jindy hrozí srážka se zvěří, která se i kvůli jelení říji chová dost nevyzpytatelně. Střetů s auty proto v tomto období výrazně přibývá. Jak jim předejít a co dělat, když už k nim dojde?

Držet volant a zkusit brzdit

Srážkám se zvěří se úplně zabránit nedá, je ale vhodné dodržovat několik doporučení, jak toto riziko minimalizovat. „Řidiči by měli věnovat zvýšenou pozornost silnicím sousedícím s vysokou trávou, lesním partiím, úsekům mezi poli se zemědělskými plodinami a samozřejmě i místům, která jsou osazená výstražnou dopravní značkou,“ popisuje tisková mluvčí Petra Ledabylová z krajského policejního ředitelství v Brně. Aktivita je podle ní vyšší ve večerních a nočních hodinách, řidiči by měli proto přizpůsobit rychlost jízdy, aby při spatření zvěře mohli včas zareagovat. Často je možné poblíž silnic spatřit záblesky v očích zvěře ještě předtím, než je vidět zvíře samotné. Zvěř může být oslněna v případě použití dálkových světel, ztlumte je proto na potkávací. „Pamatujte také na to, že zvláště srnčí zvěř chodí po skupinkách, a pokud si všimnete jednoho zvířete, pravděpodobně jsou poblíž něj i další,“ vysvětluje Petra Ledabylová.
Ne vždy je ale možné střetu zabránit. Základní poučkou je nevyhýbat se. Důvod je prostý, případný smyk po pokusu o úhybný manévr může mít mnohem vážnější následky než srážka se zvěří. Pokud se řidiči snaží zvěři vyhnout, policisté často řeší nárazy do stromu či převrácená vozidla v příkopech. Aby nehoda neměla fatální následky, je potřeba pevně a jistě držet volant a pokusit se následky nárazu zmírnit brzděním. Co po nehodě?

Když už ke střetu dojde, je potřeba se chovat stejně jako u jakékoliv jiné nehody. To znamená posádku poslat mimo vozovku, obléknout si vestu, umístit na silnici výstražný trojúhelník a pustit varovné blinkry. Další kroky už jsou ale trochu jiné.
„I v případě, kdy je škoda zcela minimální nebo zraněné zvíře z místa nehody uteče, má řidič povinnost oznámit událost policii. Policisté řidiče poučí, jak dále postupovat, zeptají se na případná zranění a nutnost přivolání záchranné služby. Policie také vyrozumí majitele zvěře, což je většinou místní myslivecké sdružení, které se o usmrcené či zraněné zvíře postará,“ vysvětluje Petra Ledabylová. A zdůrazňuje, že pokud by snad někoho napadlo si sražené zvíře po nehodě nechat, šlo by v závislosti na výši způsobené škody o přestupek proti majetku nebo dokonce o krádež. Na zvíře také není vhodné sahat. Zraněný kus může být agresivní nebo nemocný.

Pomůže pojišťovna?

Srážka se zvěří může být velmi drahou záležitostí. Například pojišťovna Uniqa nedávno vyplácela škodu vzniklou na autě po nehodě se zvěří ve výši 240 tisíc korun. Horší je, že kolize často končí i zraněním posádky. Příkladem může být případ, kdy srna prolétla přes kapotu a čelní sklo do kabiny, kde vážně zranila na krku a hrudníku spolujezdkyni. Jiný řidič se snažil vyhnout zvířeti na vozovce, ale úhybným manévrem dostal auto do rybníka vedle silnice. Kromě šoku utrpěl naštěstí jen oděrky, ale škoda na autě byla totální a vyšplhala do výše 320 tisíc korun. „Je třeba vzít v potaz, že například jen čelní sklo na SUV prémiových značek přijde i na vyšší desítky tisíc korun,“ upozorňuje Jiří Moravec z Uniqy.
V případě srážky se zvěří škodu na řidičově autě povinné ručení pochopitelně nepokrývá, uplatní se však tehdy, jsou-li při nehodě poškozena další auta či dopravní značky. A také ve chvíli, kdy se zraní posádka v autě (na řidiče se to však nevztahuje). Škody na řidičově autě jsou pak kryty buď z havarijního pojištění, nebo ze zvláštního připojištění škod způsobených srážkou se zvěří či poškození nebo zničení zaparkovaného vozu či motocyklu zvířetem. Cena připojištění závisí na mnoha faktorech, pohybuje se obvykle v rozmezí 400 až 3 000 korun ročně při pojistném krytí od 50 000 do 200 000 korun, vyplatí se oslovit více pojišťoven.
Pojišťovny důrazně nedoporučují pokoušet se fingovanou srážkou se zvěří maskovat jiné škody a nárokovat si tak opravu vozu z pojištění. Takové pokusy o pojistný podvod jsou zcela bez naděje na úspěch. Odborníci se zkušenostmi snadno poznají, kdy se o skutečnou kolizi se zvířetem nejedná, a to i tehdy, aplikují-li výtečníci na auto zvířecí krev či srst v místě poškození.

Za domácí zvíře odpovídá majitel

Když se střetne na silnici vůz s domácím zvířetem a vina je na straně zvířete, odpovídá za to podle občanského zákoníku držitel nebo chovatel. Po něm je nutné náhradu vzniklé škody požadovat. V některých případech může chovateli pomoci pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Případně lze vyřídit škodu rovněž z havarijního pojištění či zvláštního připojištění. A stejně jako u jiných nehod, i v těchto případech je nutné z místa pořídit co možná nejvíce fotografií a pojišťovně k tomu přidat i protokol od policie.

Zdroj: Auto dnes, 18. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.