Přihlásit

Řidiči, zbystřete, komplikace na cestách působí počasí i zvěř (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Léto se překlopilo v typický podzim, mnoho šoférů však stále jezdí bez ohledu na změnu povětrnostních podmínek.

Jižní Čechy – Každý, kdo v těchto dnech usedá za volat, by měl přizpůsobit rychlost a styl jízdy svým schopnostem, stavu komunikace i povětrnostním podmínkám.
Lidé často zapomínají také na speciální svícení.
„Zákon ukládá použití mlhových světel v místech, kde je to třeba. Nejen v mlze, ale i v případě hustého sněžení, či deště,“ upozorňuje policejní mluvčí Milan Bajcura.

PŘIŠEL ČAS ČAS NA ZIMNÍ GUMY

Otálet by se nemělo ani s výměnou pneumatik.
„Rozhodně doporučuji nečekat na poslední chvíli, servisy budou pravděpodobně rychle zahlcené a může se stát, že potom na přezutí budou lidé čekat i několik týdnů,“ podotkl Bajcura. „To se týká hlavně těch motoristů, kteří jezdí pravidelně ráno a večer,“ dodal s tím, že zimní gumy nejsou funkční jen na sněhu a ledu, ale mají lepší přilnavost i na mokré a chladné vozovce.
K mimořádným událostem na silnicích leckdy dochází zbytečně. „Přibývá zbytečných nehod, lze připomenout víkend v polovině září, kdy se jich stalo hned několik vážných z celkových dvaceti, které jsme šetřili. Tři lidé se zranili těžce a jedenáct lehce. V šesti případech sehrál roli alkohol,“ uvedl Bajcura pro představu.

VELKÁ ZVÍŘATA PŮSOBÍ VÁŽNÉ NEHODY

Aktuálně denně jihočeští dopravní policisté řeší pět až deset případů nehod způsobených zvěří. „Nejde jen o jelení říji, ale zvěř migruje za potravou. Ze zemědělských plodin na polích zůstala už jen místy kukuřice,“ vysvětlil Milan Bajcura.
Za jednu z posledních vážných nehod považuje sražení jelena na Českokrumlovsku, kde na hlavním tahu mezi Kladenským Rovným a Šebanovem toto statné zvíře skočilo seniorovi před vůz a způsobilo škodu 150 tisíc. „Parohy propíchl i dveře, naštěstí zvíře zastavilo přední sklo.
Řidič skončil v péči zdravotníků. Jelen může vážit i pět set kilogramů, a tak takové střetnutí mohlo skončit i tragicky,“ konstatoval.
Podobný scénář mívá i setkání s losem evropským, který se na jihu Čechy také vyskytuje. Úmrtí tohoto chráněného tvora je ale tragédií pro ochránce přírody a správce Národního parku Šumava. Pod koly automobilů nezřídka končí i rys ostrovid či kočka divoká.
K podobným kolizím došlo v minulých letech například mezi Vimperkem a Volyní, u Frymburku, v Českých Žlebech, ve Studánkách, ve Strážném, Horní Vltavici, kolem přehrady Lipno i dalších místech.

POZOR NA CHRÁNĚNÉ A OHROŽENÉ DRUHY

Každá ztráta takového jedince je zásahem do populace druhu. Občas správci parku objeví na komunikacích sražené i jiné chráněné živočichy.
Může jít o vydru říční, bobra evropského, puštíka, či jeřába. Příčin střetů je však více, nárůst automobilové dopravy, zvýšený turistický zájem o ŠuzvýŠuzvýmavu
jako takovou i nepozornost řidičů.
„K některým nehodám by určitě nedošlo, pokud by řidiči ubrali plyn, věnovali se řízení a sledovali i dění kolem sebe, hlavně v ranních a večerních hodinách. Je potřeba mít na paměti jednu věc, nehoda se zvěří nemusí skončit špatně jen pro zvíře samotné, ale i pro posádku vozu. Proto prosíme všechny řidiče, kteří míří na Šumavu, aby toto všechno měli na paměti,“ apeloval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
Například v roce 2013 zemřeli při srážce dodávky s divokým prasetem hned tři lidé. Divočák vyskočil z příkopu u silnice I/20 u penzionu Nová Hospoda tak náhle, že řidič nestačil zareagovat, vozidlo narazilo do stromu.
Loni začátkem prosince srazila auta na Táborsku u Řípce a v březnu na Prachaticku u Strážného také vlka. Migrační koridory podle odborníků zvěř nemění.
Nejúčinnější prevencí je tak stále opatrná jízda, pozornost a soustředěnost řidiče.

Zdroj: Táborský deník, 13. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.