Přihlásit

Karlovarský kraj udělil poprvé cenu v oblasti ochrany přírody (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj dnes udělil poprvé cenu za mimořádné aktivity v ochraně přírody. Na desátém Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních Zelenou hvězdu Karlovarského kraje převzal zástupce spolku Zamenis, který se stará o udržení kriticky ohrožené užovky stromové v Poohří. Ocenění by se podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Karla Jakobce (ODS) mělo stát každoroční tradicí, protože ekologické spolky vykonávají velmi prospěšnou práci, ale o mnoha z nich veřejnost ani neví, řekl dnes ČTK.

"Nápad se zrodil na odboru životního prostředí asi před půl rokem. Po vzorů restaurací, které získávají michelinskou hvězdu, by i ti, kteří v Karlovarském kraji pečují o přírodu a v průběhu roku se nějakým zásadním způsobem postarají o ekologii a ochranu přírody, měli být oceněni a zviditelněni. Letos byli navrženi tři kandidáti, komise pak doporučila spolek Zamenis, který se nám stará o udržení populace užovky stromové," řekl Jakobec.

Kromě ocenění včetně symbolické zelené hvězdy z kovu a skla od výtvarníka Dalibora Nesnídala získá nositel ocenění i dar od kraje 50.000 korun.

Spolek Zamenis vedený předsedou Karlem Janouškem se už od roku 2006 snaží o šíření osvěty o největším a nejvzácnějším hadu v Česku, užovce stromové, a stará se o její ochranu. Mezi hlavní aktivity spolku patří budování líhnišť, péče o zídky, osvěta, monitoring výskytu užovky stromové v údolí řeky Ohře a další výzkum.

Podle Janouška, který dnes v Mariánských Lázních cenu přebíral, se asi třicítka členů spolku stará hlavně o vytváření a údržbu líhnišť, což jsou vrstvy rostlinného materiálu, připomínající kompost. Postupné tlení zbytků listů a rostlin v líhništi vytváří stabilní teplotu a vlhkost, kterou hadi pro kladení vajec vyhledávají. Takových líhnišť monitorují členové spolku Zamenis v Karlovarském kraji na tři desítky. "Některá jsou i na soukromých pozemcích, jejich vlastníci s námi spolupracují a mnozí jsou i hrdí na to, že na svém pozemku takové líhniště mají," řekl ČTK Janoušek.

Nyní na podzim je čas takzvaného vejcebraní, kdy ochránci užovek prozkoumávají líhniště, aby zjistili, kolik vylíhlých vajec v něm je. V jednom líhništi přitom neklade vejce jen jedna užovka, ale hned několik. "Máme tak i líhniště, kde najdeme i 140 vajec. Není to od jedné samice, ale od několika hadů. Dokonce nám tam kladou vejce nejen užovky stromové, ale i třeba užovky obojkové, které jsou naším nejběžnějším hadem," řekl Janoušek.

Podle počtu vylíhnutých vajec je možné také odhadovat celkovou populaci užovky stromové v oblasti podél toku Ohře. Podle Janouška se pohybuje okolo 600 až 1000 kusů. Jenže tím, že oblast, kde užovka stromová žije, protíná hlavní silnice z Karlových Varů na Chomutov, velké ztráty v populaci zaviní auta, která usmrtí hlavně samce užovky, kteří migrují přes silnicí za samičkami. Dalším nepřítelem, který není původní, je i míval severní a norek americký, kteří se v oblasti také usadili a živí se i hady. Hady by mohl vyhledávat i vlk, který se ale v Karlovarském kraji vyskytuje ve výrazně vyšších polohách a do nížin se nestahuje.

Zdroj: ČTK, Mariánské Lázně (Chebsko), 9. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.