Přihlásit

Lidé mohou na Českobudějovicku využívat novou pozorovací věž v ptačí oblasti (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé mohou využívat novou pozorovací věž v ptačí oblasti poblíž Českobudějovických rybníků. Několik metrů vysokou dřevěnou stavbu za více než dva miliony korun postavil nedaleko Českých Budějovic Jihočeský kraj. Pozorovací věž je v evropsky významné ptačí lokalitě. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje.

"Snažíme se tuto lokalitu spravovat a umožňovat lidem, aby se v ní mohli pohybovat a ptáky pozorovat. Tato věž je přírodní pozorovatelna. A i když se jedná o menší projekt, je velmi vkusně zasazený do přírody," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Pozorovací věž je v oblasti Haklovy Dvory přibližně pět kilometrů od Českých Budějovic. Kuba uvedl, že podobné projekty vítá. "Vedle důležitých infrastrukturních staveb, které řešíme a jsou to například různé dopravní projekty nebo obchvaty, domovy pro seniory, nemocnice nebo školy, jsou pro nás důležité i drobnější stavby. Nejsou tak nákladné, ale jsou pro nás významné i z pohledu cestovního ruchu," řekl Kuba.

Ptačí oblast Českobudějovické rybníky se rozkládá na ploše více než 6000 hektarů. Kromě českobudějovického okresu zasahuje i na Prachaticko. Byla vyhlášena v roce 2009. Jejím hlavním účelem je ochrana populace kvakoše nočního, rybáka obecného, slavíka modráčka, husy velké a kopřivky obecné.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 6. 10. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.