Přihlásit

Festival Ekofilm představí v Brně 25 dokumentů z 15 zemí, nejvíce z ČR a Německa (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní 48. ročník festivalu Ekofilm představí v Brně 25 dokumentů z 15 zemí, nejvíce z ČR a Německa. Soutěžní pětadvacítku vybral dramaturgický tým z 243 přihlášených snímků. Organizátoři akce to dnes uvedli v tiskové zprávě. Nejstarší environmentální filmový festival v Evropě se uskuteční od 12. do 15. října. Loni získal hlavní cenu polský snímek Velryba z Lorina režiséra Macieje Cuskeho.

Pětadvacítka vybraných snímků bude soutěžit ve třech kategoriích – Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Organizátoři udělí také Cenu prezidenta festivalu a Hlavní cenu festivalu ministryně životního prostředí. Hlavním tématem je letos klima a jeho změna.

"Ekologie a klimatická krize je společenským tématem, které se promítá i do finálního výběru filmů v soutěžních sekcích. I letos budou o ceny bojovat filmy o lidské zodpovědnosti a nutnosti aktivně vstoupit do hry, výběr zrcadlí rostoucí trend ve světové kinematografii věnovat se ekologickým problémům a hledat společnou cestu k udržitelnému životu na naší planetě," uvedla hlavní dramaturgyně týmu Jitka Kotrlová.

Z finálové pětadvacítky je nejvíce filmů z Německa a České republiky. Tyto státy mají v soutěži po čtyřech snímcích. Německo navíc představí ještě jeden dokument, který vznikl v koprodukci s Maďarskem. Dva snímky byly natočeny v Rakousku. Zbylých 11 soutěžních dokumentů pochází z Velké Británie, Íránu, Finska, Dánska, Švýcarska, Itálie, Polska, Nizozemí, Belgie, po jednom také z Chile a Kanady.

Loňská finálová pětadvacítka vzešla z 207 přihlášených snímků, kdy největší zastoupení mělo Německo s pěti filmy. Hlavní cenu získal polský snímek Velryba z Lorina režiséra Macieje Cuskeho. Film nabízí zamyšlení, kdo ve střetu dvou mizejících světů má právo zabíjet: lovící člověk nebo lovená velryba. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích.

Zdroj: ČTK, Brno, 13. 9. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.