Přihlásit

Nové tůně v bývalém odkališti na Broumovsku jsou domovem chráněných druhů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V bývalém odkališti na Broumovsku ochránci přírody vybudovali tůně o celkové rozloze zhruba 1000 metrů čtverečních. Během několika měsíců se staly domovem mnoha druhů vážek a dalších živočichů. ČTK o tom informovali zástupci projektu. Tůně, které vznikly při kampani Místo pro přírodu, vybudoval Český svaz ochránců přírody (ČSOP) za podpory Nadačního fondu Veolia.

Bývalé odkaliště dolu a úpravny měděné rudy v Jívce na Broumovsku patří podle ochranářů k přírodně velmi cenným územím. Zaznamenali tam například výskyt několika druhů orchidejí nebo množství bezobratlých živočichů. Proto část tohoto území ČSOP odkoupil.

"Na odkalištích, Jívku nevyjímaje, jsou přírodně nejcennější plochy bez porostu, tedy písčiny a tůně. První aktivitou nových vlastníků tak bylo rozšířit tyto zarůstající plochy. Začátkem letošního roku bylo mimo jiné v centrální části obnoveno či nově vybudováno osm různě velkých tůní o celkové ploše zhruba 1000 m2," uvedl koordinátor kampaně Místo pro přírodu Jan Moravec.

Z nejzajímavějších druhů tam ochranáři letos pozorovali například celoevropsky chráněnou vážku jasnoskvrnnou, šídlo sítinové či šídlatku tmavou.

"Tůně jsou vybudovány tak, aby byla každá jiná. Některé velké, jiné menší, s různě svažitými a členitými břehy. Tůně uprostřed lokality mají stálou hladinu vody, v tůních při okraji hladina v průběhu roku kolísá. Právě takováto rozmanitost je potřeba," uvedl David Číp z Velkojaroměřského pozemkového spolku, který o lokalitu pečuje.

Zdroj: ČTK, Broumov (Náchodsko), 29. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.