Přihlásit

Španělsko schválilo povinné kamery na jatkách, bude první v EU, uvedla vláda (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na jatkách ve Španělsku budou muset být kamery, aby se zabránilo špatnému zacházení se zvířaty a neplnění hygienických norem. Příslušné nařízení schválila dnes španělská vláda, informují místní média. Podle ministerstva pro ochranu spotřebitele, které nařízení připravilo, je Španělsko první zemí EU, která k této povinnosti sáhla. Podobné opatření už podle španělské vlády platí například v Británii či Izraeli.

"Tři země světa schválily takové normy," citoval deník El País Guillerma Morena ze španělského sdružení na ochranu zvířat Equalia. První povinnost kamer zavedla podle něj Británie, poté Izrael a po něm ještě Skotsko.

V posledních letech řada organizací, včetně sdružení Equalia, kritizovala špatné zacházení se zvířaty či neplnění hygienických norem na některých jatkách ve Španělsku, což doložila videozáznamy pořízenými skrytou kamerou.

Nové nařízení, schválené dnes španělskou vládou, kromě kamer v místech se zvířaty ukládá provozovatelům jatek povinnost uchovávat záznamy 30 dnů a předložit je případné inspekci. Lhůta pro uchování videonahrávek odpovídá pracovnímu právu a vychází ze zákona o ochraně osobních údajů, delší může být je v případě, že se zjistí porušení pravidel.

Na instalování kamer mají větší podniky zabývající se porážkou zvířat jeden rok od publikace nařízení v oficiálním věstníku, menší podniky dostaly lhůtu dva roky.

Zdroj: ČTK, Madrid, 23. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.